VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzet ICT Automatisering daalt scherp door hevige druk op tarieven

Het eerste verlies in het dertigjarig bestaan. De recessie heeft ICT Automatisering vooral in het begin van 2009 hard geraakt. De druk op de tarieven is groot en dat houdt in 2010 nog wel even aan. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen.

Zo doet de automatiseerder het sinds het tweede deel van 2009 beduidend beter dan branchegenoten. En in Duitsland lijkt in 2010 al weer ruimte voor groei.

Macht bij opdrachtgever
Vooral in de eerste helft van 2009 was de druk op de tarieven ‘ongekend'. ‘De opdrachtgever heeft veel macht', stelde bestuursvoorzitter Bram Schot in een toelichting op de cijfers.

En die druk is volgens Schot ‘in de volle breedte van het bedrijf' waar te nemen. Gezien ook de salarisstijging van gemiddeld 3 procent, moet ICT het daarom in 2010 vooral hebben van een verbetering van de bezettingsgraad.

Bezettingsgraad moet beter
Om de bezettingsgraad in de tweede helft van 2010 te verbeteren -en daarmee ook de resultaten -, heeft ICT begin dit jaar de activiteiten van de divisies Embedded en Solutions samengevoegd tot een nieuwe tak, genaamd Humiq.

Vanwege de moeilijke omstandigheden in het afgelopen jaar en de onzekerheid over het huidige jaar, durft ICT het niet aan om een concrete vooruitblik te geven. Sterker nog, de in 2008 geformuleerde doelstellingen voor 2011 zijn losgelaten.

Duitsland
Somberheid troef dus? Niet helemaal. Hoopvol zijn de ontwikkelingen in Duitsland, waar het bedrijf ongeveer een kwart van de omzet vandaan haalt. De situatie is hier volgens Schot beter dan in Nederland.

De omzetterugval is in Duitsland bescheiden vergeleken met de overige onderdelen van het bedrijf. En waar de Nederlandse markt naar verwachting langzaam zal herstellen, is de verwachting dat de Duitse activiteiten in 2010 weer groeien, en daarmee leidend zullen zijn voor het herstel van ICT.
Gerelateerde artikelen