VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 december 2013

ICT en DPA op ramkoers na wederzijds uitdelen plaagstoten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

DPA volhardt in pogingen om samen te gaan met ICT. Maar dat bedrijf blijft onder leiding van een nieuwe topman juist azen op een andere fusie, die met Brandfort.

Toenaderingspogingen doen beursfondsen als het even kan in de coulissen.

De bekvechtende partijen ICT en DPA zijn dat stadium al lang gepasseerd. Hun strijd speelt zich vooral via persberichten waarin ze op elkaars manoeuvres.

Dat kan onderdeel van het spel zijn, waar ICT zich taai verzet om haar huid zo duur mogelijk probeert te verkopen.

Maar op basis van de wederzijdse plaagstoten lijkt een succesvol samengaan vanwege de botsende humeuren van beide topmannen al een gepasseerd station.

Man en macht
De posities zijn onveranderd. Zo wil ICT-topman Jos Blejie net als zijn plotseling opgestapte voorganger Carlo d'Agnolo .

Eric Winter van detacheerder DPA probeert dat nog altijd met man en macht te voorkomen.

Als grootaandeelhouder van ICT, volgens de registers van beurswaakhond AFM momenteel 20,40 procent, eiste Winter vorige week dat Blejie een aandeelhoudersvergadering bijeen zou roepen om over de Brandfort-deal te stemmen.


Die stemmenmacht maakt van DPA een partij om rekening mee te houden. Ook lijkt Winter gesteund door DPA-aandeelhouder Project Holland Fonds. Dat investeringsfonds deed haar belang in ICT ten tijde van de eerst schermutselingen medio juni dit jaar al van de hand. Dat was een signaal dat Winter op hun steun kon rekenen.

Winter meent dat ICT te veel betaalt voor het bedrijf uit de stal van Brunel-oprichter Jan Brand. Bovendien zouden ICT-aandeelhouders, volgens Winter, ontevreden zijn met zo'n fusie en biedt een overname door DPA strategisch een beter verhaal.

Fel van leer
Die aandeelhoudersvergadering komt er, zo liet Blejie vandaag weten. Maar dan wel zonder de door Winter gewenste officiële stemming over Brandfort.

Dat bedrijf haalde over 2012 een omzet van 16,7 miljoen euro en een operationele marge (ebit) van circa drie procent. Voor 2013 wordt waarschijnlijk op eenzelfde omzet vijf procent verdiend. Vanwege de gekozen structuur hoeft ICT strikt naar de letter van de wet geen aandeelhoudersgoedkeuring te hebben voor de transactie.

ICT trekt op haar beurt fel van leer tegen Winter. De vijandige benadering valt slecht bij het bedrijf dat haar geld vooral verdient door de installatie en het onderhoud van automatiseringsprojecten. ASML, ProRail, Volkswagen en Vanderlande zijn klant.

Bovendien zou DPA's rekensommetje niet deugen en de overname daardoor minder duur zijn dan Winter voorrekent. Ook ziet Blejie ‘geen enkele meerwaarde in een combinatie' vanwege ‘wezenlijk verschillende activiteiten' van beide bedrijven.

Lokkertje
Winter zette zijn proefstuk tot blokkeren van de deal met Brandfort kracht bij door ICT-beleggers maar meteen een overnamebod voor te schotelen.

Een lokkertje. Als zij de overname van Brandfort zouden wegstemmen, had DPA een overnamebod in petto.

Dat openbaar bod zou per aandeel twee euro in contanten zijn plus twee aandelen DPA, omgerekend 5,23 euro per aandeel ICT. Op de beurs deed het bedrijf op dat moment 4,77 euro.

Als tegenstoot heeft ICT nog een beschermingsstichting achter de hand. Door die van stal te halen kan het een vijandige partij volgens het jaarverslag onmogelijk gemaakt worden een meerderheidsbelang - en dus doorslaggevende zeggenschap - in ICT te verwerven.

Bij KPN zorgde een dergelijke beschermingsstichting er enkele maanden geleden voor dat belager América Móvil afdroop.

Weerwerk
Nu de stellingen nog maar eens betrokken zijn, lijkt het wachten op nieuw weerwerk van een van beide partijen.

Dat er een nieuwe zet komt, lijkt wel zeker. Voor ICT is verre van ideaal dat het een onwelwillende aandeelhouder tegen de haren instrijkt.

DPA kan het richting haar eigen aandeelhouders niet verkopen dat een van haar investeringen zich op een pad begeeft waar het zelf geen fiducie in heeft.


Gerelateerde artikelen

Nieuwe top ICT boort fusiehoop DPA de grond in
02-12-2013

Erik Winter van DPA had de hoop dat ICT Automatisering onder een nieuwe t…

Lees verder

ICT overweegt afschrijvingen door tegenvallende resultaten
19-08-2013

De renovatie van automatiseerder ICT verloopt trager dan gehoopt. Dat kan g…

Lees verder

ICT vindt fusiepartner om DPA buiten de deur te houden
24-07-2013

ICT-topman Carlo D’Agnolo aast op een fusie met Brandfort om de vijan…

Lees verder

Sterk eindschot ICT Automatisering in bewogen jaar
13-03-2013

ICT Automatisering heeft een bewogen jaar vooral op overnamegebied afgeslo…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}