VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe top ICT boort fusiehoop DPA de grond in

Erik Winter van DPA had de hoop dat ICT Automatisering onder een nieuwe topman toch nog over een fusie zou willen praten. Op zijn eerste dag maakt Jos Blejie echter duidelijk dat daar geen sprake van is.

"Wij houden vast aan onze build and buy strategie. DPA heeft altijd te kennen gegeven dat het een transactie wil doen. Onze positie is niet veranderd. DPA past niet in onze strategie."

Dit zei de nieuwe ICT-topman maandag na aankondiging van het nieuws dat ICT en zijn gewenste fusiepartner ingenieursbureau Brandfort een nieuwe deal hebben gesloten.

De overnameprijs die ICT betaalt voor Brandfort is wat lager en het bod bestaat nu voor een deel uit cash.

In plaats van 27 procent van de aandelen krijgt Brandfort-oprichter Jan Brand 9 procent van het fusiebedrijf in handen. Daarnaast lost ICT voor 5,1 miljoen euro aan leningen van Brand aan zijn bedrijf af.


Uitgaande van de huidige koers zijn de ruim 865.000 aandelen die Brand krijgt ongeveer 4,2 miljoen euro waard.

Daarmee komt de overnamesom op 9,3 miljoen euro. Het oude bod kwam in de zomer neer op 12,9 miljoen euro. Het aandeel ICT stond toen wel iets lager.

Verwatering
De reden voor de aanpassing is tweeledig. Ten eerste bleek uit het boekenonderzoek dat omzet en winstmarge van Brandfort in 2012 en lager liggen dan eerder gemeld. Daarnaast zagen aandeelhouders van ICT de grote verwatering niet zitten.

Het lijkt erop dat deze deal nu in kannen en kruiken is. Er hoeft geen formele goedkeuring meer te worden gevraagd aan de aandeelhoudersvergadering. Er komt nog wel een ronde boekenonderzoek. Als daar wat uitkomt, zal het cashdeel van de overnamesom worden aangepast.

Bescherming
Met de fusie met Brandfort haalde ICT een soort witte ridder binnen die bescherming moet bieden tegen DPA. Voormalig topman Carlo d'Agnolo werd gezien als de drijvende kracht achter deze zet, die vanuit het perspectief van DPA een soort gifpil is.

DPA-topman Winter sprak een paar weken geleden na de aankondiging van het vertrek van d'Agnolo de hoop uit dat ICT met een nieuwe roerganger wel bereid zou zijn te praten. Nu blijkt dus dat daarvan geen sprake is.

Uit de woorden van Blejie blijkt dat de enige optie voor DPA is om een vijandig bod te doen. "Wij zijn een beursgenoteerde onderneming. Iedereen kan een bod doen op ICT Automatisering. Serieuze voorstellen zullen we bekijken. Ik sluit niets uit."

DPA heeft op dit moment 20 procent van de aandelen ICT in handen. Het lijkt daarnaast te kunnen rekenen op steun van zijn aandeelhouder Project Holland Fonds.

Grote vraag is of Winter zover wil gaan. Hij weet nu in ieder geval wel hoe de vlag erbij hangt bij de overnameprooi.




Gerelateerde artikelen