VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Structuurregime TNT niet meer van deze tijd'

Het onverkort handhaven van het structuurregime zoals dat nu geldt is niet meer van deze tijd, aandeelhouders hebben niets te vertellen over de benoeming van bestuurders.

Dat zegt Jan Maarten Slagter van de VEB op het voorstel van TNT om het huidige zogenoemde structuurregime bij het concern door te zetten.

Binnen het structuurregime gaat de raad van commissarissen en niet de aandeelhouder over de voordracht van nieuwe commissarissen en over benoeming en ontslag van de raad van bestuur.

Tot nu toe was TNT wettelijk verplicht zich aan dit structuurregime te volgen. Inmiddels is dit niet meer nodig maar TNT maakte kenbaar door te willen gaan op de ingeslagen weg.
Bij (gedeeltelijke afschaffing van dit regime moet het concern ook commissarissen gaan benoemen voor een aantal Nederlandse dochterondernemingen.

Structuurregime in verschillende smaken 

Structuurregime, verzwakt structuurregime en meer.  


Tegenstemmen
TNT zal de voortzetting van het structuurregime aan aandeelhouders voorleggen op zijn jaarlijkse vergadering met aandeelhouders op donderdag 8 april. Adviesbureau Riskmetrics, dat stemadvies voor aandeelhoudersvergaderingen geeft aan grote beleggers, adviseert tegen het voorstel te stemmen. Meerdere Angelsaksische aandeelhouders zouden dat ook willen doen.

Wat de VEB vindt
VEB-directeur Slagter noemt het onverkort handhaven van het structuurregime niet meer van deze tijd. 'Aandeelhouders hebben niets te vertellen over de benoeming van bestuurders.'

Meer reuring
De botsing over het structuurregime komt op het moment dat de strategie van het concern staat. Angelsaksische aandeelhouders willen dat TNT zijn postdivisie afstoot om zich volledig te gaan richten op expresvervoer. De top van TNT wil zelf (deels) zeggenschap houden.




Gerelateerde artikelen