VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Riante vertrekpremie voor Van Lanschot-bestuurder Zwart

Voormalig Van Lanschot-bestuurder Peter Zwart heeft bij zijn vertrek bij de bank in mei 2009 een vertrekvergoeding van 750.000 euro meegekregen. Dit bedrag kwam bovenop zijn basissalaris en pensioenpremie van 400.000 euro.

Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van Van Lanschot Bankiers.

De vertrekvergoeding van Zwart bestaat uit een bruto jaarsalaris, plus het gemiddelde van het variabele inkomen van de voorgaande drie jaar en de jaarlijkse bijdrage voor pensioen en arbeidsongeschiktheidverzekering.

Geen bonussen in 2009
Zwart kreeg de riante vergoeding ondanks dat het bestuur van Van Lanschot als gevolg van geen bonussen ontving en de voorwaardelijk toegezegde beloningen in opties en aandelen vervielen.

Zo deed topman Floris Deckers, die in 2008 inclusief bonussen 980.000 euro opstreek, zijn werk in 2009 voor 505.000 euro. Aanvankelijk zou de bestuurder 550.000 euro verdienen, maar Van Lanschot besloot dat de bestuurders in 2009 10 procent minder salaris zouden ontvangen om kosten te besparen. Een eenmalige verlaging.

Vast salaris vanaf 2010 fors omhoog
In het nieuwe beloningsplan voor 2010, waar aandeelhouders nog over moeten stemmen, gaat het vaste salaris echter fors omhoog.

De vaste beloning voor Deckers moet in 2010 700.000 euro bedragen. Een stijging van 27 procent ten opzichte van 2009.

Het verhogen van de vaste salariëring is een gevolg van de Code Banken.

Prikkels verminderen
Naar aanleiding van de financiële crisis is deze bankencode opgesteld met als uitgangspunt de bonussen bij financiële instellingen te verlagen, om het belang van kortetermijnwinst en de prikkel daarvoor te beperken.

De gedachte is dat bankiers minder risico's zullen nemen en zich meer op de resultaten voor de lange termijn richten als de ‘kortetermijnprikkel' wordt beperkt. De variabele beloning mag in overeenstemming met de code maximaal 100 procent van het vaste salaris bedragen.

Om de daling van de bonussen te compenseren wordt het vaste salaris van de bankiers juist weer opgetrokken. Dit gebeurde al bij ABN Amro en is ook het geval bij Van Lanschot.

Opvallend is verder dat Van Lanschot Bankiers de variabele beloning onvoorwaardelijk uitkeert. Dit betekent dat een doelstelling niet duurzaam hoeft te worden bereikt. Daarmee vormt de bank een uitzondering in de financiële sector in Nederland.

Lees meer:

 12 maart 2010

26 januari 2010

6 november 2009

11 augustus 2009
 



Gerelateerde artikelen