VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouder Riva wil Roto Smeets overnemen voor 12,50 per aandeel

Roto Smeets heeft dringend een strategische partner nodig om de huidige neergang te stoppen. Dat investeerder en aandeelhouder Riva Investments voorbereidingen treft om een bod op de drukkerij uit te brengen, is voor het bedrijf een welkome ontwikkeling.

Bestuursvoorzitter John Caris meldt dat Riva 12,50 euro over heeft per aandeel Roto Smeets. Riva heeft momenteel een belang van 15,3 procent in Roto Smeets (voorheen Roto Smeets de Boer).

De totale waarde van het bod komt neer op 41,1 miljoen euro. Het wordt uitgebracht via de Nederlandse vennootschap Bidco. Aandeelhouders kunnen kiezen uit betaling in contanten of in aandelen Bidco.

Het bod is een premie van 22 procent op de gemiddelde koers van Roto van de afgelopen drie maanden, stelt Caris.

Het aandeel sloot dinsdag op 11,50 euro. De 12,50 euro die Riva bereid is te betalen, ligt dus 8,7 procent boven de waarde van het aandeel op het moment dat het bod bekend werd.

Woensdagochtend opende het aandeel direct 25 procent hoger. Rond het middaguur is daar een plus van 16,1 procent van over en noteert Roto Smeets 13,35 euro. 

Zwaar weer
Ingrijpen bij Roto is hard nodig. Het drukkerijconcern gaat al jaren gebukt onder de afnemende vraag naar drukwerk in een sector die last heeft van overcapaciteit. Daarbovenop kwam de economische crisis, waardoor het aantal te drukken folders en tijdschriften in versneld tempo daalde.

De kosten voor grondstoffen blijven hoog, terwijl klanten kampen met dalende oplages. ‘Sommige tijdschriften verdwijnen van het ene op het andere ogenblik uit de markt', zei Caris eind 2009 in reactie op de dramatische ontwikkelingen in de markt.

Al jaren op zoek naar partner
Roto is vanwege de ontwikkelingen in de markt al jaren op zoek naar een strategische partner. Zo wilde het bedrijf in 2007 het noodlijdende Quebecor Europe overnemen. Aandeelhouders vonden de prijs echter te hoog, de overname ging niet door.

‘Het is eten of gegeten worden', stelde het bedrijf na het afketsen van de overnamepoging. Niet veel later, september 2008 mislukte een overname van Roto Smeets door investeringsmaatschappij Hombergh/De Pundert Groep (HHBV) van de Nederlandse miljonairs Hendrik van den Hombergh en Wim de Pundert.

De investeringsmaatschappij meldde op 14 maart 2008 (op anonieme basis) dat het een bod wilde uitbrengen van 131 miljoen euro, ofwel 40 euro per aandeel Roto Smeets (de Boer). De koers stond destijds op 37,50. Daarmee behelsde het bod op dat moment een premie van 6,6 procent op de koers.  

HHBV kreeg de financiering echter niet rond, dus van een overname kon geen sprake zijn. Roto Smeets (de Boer) reageerde teleurgesteld.

Hoewel topman Caris zich daarna niet duidelijk uitsprak over de mogelijkheden van Roto op het overnamevlak en de strategische keuzes, stelde hij dat consolidatie zou gaan plaatsvinden. 'De vraag is alleen hoe snel, maar het is de enige oplossing', aldus Caris.

Reorganisatie
Om intussen de malaise het hoofd te bieden, begon Roto in 2009 een reorganisatie. De productiecapaciteit moest terug met 8 procent, wat 450 banen kostte en het personeel leverde een loonoffer. De maatregelen moeten op jaarbasis 25 miljoen euro opbrengen.

Caris verwacht op korte termijn geen marktherstel. ‘In onze industrie zijn nog geen lichtpuntjes te vinden. Er zou herstel kunnen komen vanaf eind 2010', zo zei hij eind 2009.

De verslechterde economische situatie, waarbij bedrijven minder uitgeven aan marketing, heeft dusdanig ernstige gevolgen voor de omzet van veel grafische bedrijven, dat Caris ‘op alle niveaus faillissementen' verwacht.

Blijvertje?
Roto Smeets is volgens de topman ‘een van de gezonde bedrijven in de sector' en daarmee ‘een blijvertje'. Caris verwacht dat het bedrijf, dat de afgelopen kwartalen rode cijfers schreef, vanaf 2011 weer winst gaat maken.

Roto, dat onder meer bladen drukt als Donald Duck, Quest en Revu, gaat nu eerst het bod van Riva bestuderen en met de aandeelhouder bespreken. Caris hoopt tijdens de aandeelhoudersvergadering van 23 april meer duidelijkheid te kunnen geven.

Lees meer:
Gerelateerde artikelen