VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het blijft rommelen bij Ordina

Terwijl automatiseerder Ordina het huis eindelijk eens op orde zou moeten krijgen, vertrekt de tweede topman in korte tijd. Naar verluidt omdat de bestuurders moeite hebben met de bedrijfslijn die bestuursvoorzitter Ronald Kasteel voorstaat.

Heibel tussen bestuurders over de te varen koers. Het is wel het laatste wat Ordina kan gebruiken. De onderneming bevindt zich in zwaar weer en heeft juist een vaste hand en stabiele navigatie nodig.

Na financieel directeur Hans den Hartog, is het nu topmanager en voormalig bestuurder Tom Rodrigues die opstapt. Rodrigues heeft onder meer de overheid in zijn portefeuille en geeft nog advies aan de raad van bestuur. Hij vertrekt per 1 juli. Den Hartog is koud twee weken weg.

Bij de aankondiging van zijn afscheid zinspeelde Den Hartog al op het vertrek van anderen bij Ordina. ‘Mijn vertrek is een persoonlijke keuze, ik heb nog geen nieuwe baan. Misschien dat mijn stap ook bij andere mensen een denkproces op gang brengt, waarbij ze nadenken over hun eigen positie', zo zei hij eind januari.

En Rodrigues volgt dus. In automatiseringskringen gaat het verhaal dat hij opstapt omdat hij Kasteel autoritair gedrag verwijt. Ook zou Rodrigues moeite hebben met een keuze van Kasteel om de winstgevendheid boven het belang van de klant te stellen, zo schrijft .

Volgens bronnen dichtbij de organisatie leeft al langere tijd onenigheid binnen de top van Ordina. Van topman Kasteel wordt gezegd dat hij weinig deelt met de mensen om hem heen. Hij zou een einzelgänger zijn die het bedrijf leidt zoals hem goed lijkt en niet op tegenspraak zitten te wachten.

Flinke klappen
Ordina zit nog midden in de crisis en heeft net de klap van het achter de rug. BPO (Business Outsourcing Processes), ofwel het uitbesteden van complete bedrijfsprocessen, zoals administratie en facturering, leek in 2004 een gouden kans voor Ordina.

Maar wat een extra groeimotor had moeten worden, verzandde in complexheid, vertraging, kostenoverschrijdingen en het afhaken van de belangrijkste grote klant Robeco. Het BPO-avontuur ontpopte zich tot een nachtmerrie, die eenmaal wakker geschrokken, een verlies van ruim 100 miljoen euro, ofwel 35 procent van het eigen vermogen had veroorzaakt.

Hoofd met moeite boven water
Daarna raakte de crisis de sector. Ondanks dat Ordina een gunstige uitgangspositie had, doordat het een groot deel van de omzet uit de publieke sector haalt (43 procent) en de bestedingen hier op peil bleven, kon de automatiseerder het hoofd slechts met moeite boven water houden.

Halverwege 2009 kondigde het bedrijf een aantal ingrijpende maatregelen aan om de balans te versterken. Het bedrijf gaf voor 20 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. Die werden met 6 procent korting verkocht aan de beleggers bij verzekeraar Delta Lloyd en investeringsmaatschappijen Cyrte en Janivo. Cyrte heeft haar belang van 7,7 procent in Ordina inmiddels weer verkocht.

‘Uitdaging'
In 2009 werd uiteindelijk onderaan de streep een mager winstje van 180.000 euro overgehouden. Dit jaar wordt volgens Ordina ‘uitdagend'. De markt voor overheids-IT begint te krimpen. Kasteel erkende bij de presentatie van de jaarcijfers in maart dat de overheidsmarkt onzeker is, maar kon nog niet inschatten of zijn bedrijf echt geraakt zou worden.

De topman liet zich überhaupt bijzonder voorzichtig uit over de te verwachten ontwikkelingen voor dit jaar. Hij noemde het te vroeg om te zeggen hoe omzet en winst zich gaan ontwikkelen en beperkte zich tot de notie dat hij ‘aanstuurt op behoud van marktkapitaal'.

Onzekerheid niet gewaardeerd
De onzekere vooruitblik werd door beleggers niet gewaardeerd. De terughoudendheid leidde na de presentatie van de jaarcijfers tot een duikeling op de beurs van 10 procent in een dag.

Het is opnieuw een teken aan de wand dat twee prominenten in de organisatie zo kort na elkaar opstappen.



Gerelateerde artikelen