VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goed presterend Philips ziet nog steeds beren op de weg

Philips kan er niet langer omheen. Het elektronicaconcern zag de winst in het vierde kwartaal van afgelopen jaar al weer aantrekken, maar durfde zich niet optimistisch uit te laten over 2010. Nu blijkt dat in het eerste kwartaal alle verwachtingen zijn overtroffen, kunnen de positieve geluiden niet uitblijven.

Analisten reageren in elk geval lyrisch. Volgens hen draaide Philips veruit het beste eerste kwartaal ooit. De omzet, die lang achterbleef, steeg met 12 procent ten opzichte van het eerste kwart van 2009, tot 5,7 miljard euro.

De winst groeide door tot 504 miljoen euro, van 260 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2009.


Daarmee lijkt de weg vrij voor meer optimisme. Philips geeft dan ook bij de presentatie van de cijfers aan dat het concern ‘dankzij dit bemoedigende kwartaal meer vertrouwen heeft gekregen om over het hele jaar een aangepaste winstmarge van 10 procent te halen'. Geluiden van voor de crisis.

Maar het tij van voor de crisis is nog niet terug. De verbeterende cijfers zijn voor een deel te danken aan kostenbesparingen. Eind 2008 werden ingrijpende maatregelen genomen om de crisis te lijf te gaan. Wereldwijd werden 6.000 banen geschrapt.

Zorgen van Kleisterlee
Topman Gerard Kleisterlee blijft dan ook voorzichtig over het herstel. Met name het aflopen van de stimuleringspakketten van de overheid, baart hem zorgen. ‘Dat blijft een onzekere factor bij het herstel van de wereldeconomie. De groei was mede gebaseerd op die stimuleringspakketten.'

En dus blijft het concern bezuinigen. Omdat de marktomstandigheden in het tweede halfjaar onzeker blijven, trekt Philips 100 tot 125 miljoen euro uit voor reorganisatie.

Daar staat wel tegenover dat de omzetgroei in opkomende landen flink aan het aantrekken is. Bijna eenderde van de omzet van Philips komt hier vandaan. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2009, realiseerde het concern op dit vlak een omzetstijging van 22 procent.

Consumentendivisie weer grootste tak
Een deel van de verbetering heeft ook te maken met herbevoorrading. Daarmee werd de stijging van de totale omzet over de hele linie gedragen. Met name groeiende verkopen van televisies en wellness-artikelen stuwden de omzet bij de consumentendivisie. Naar omzet gemeten is dit nu weer de grootste tak.

Bij de verlichtingsdivisie steeg de omzet van Lumileds, dat led-chips produceert en trok de vraag vanuit de automobielindustrie weer aan.

Alle drie de divisies presteerden goed. De verlichtingstak realiseerde een omzetgroei van 18 procent, de consumentendivisie zag een groei van 11 procent en het resultaat van de medische tak nam met 7 procent toe.

De groei bij de medische tak bleef achter bij de overige onderdelen, maar hier had de crisis ook een mindere krimp teweeg gebracht.

Hoewel Philips stelt dat de marktomstandigheden onzeker blijven en het consumentenvertrouwen laag, doet het concern het gezien de omstandigheden dus goed.

Niet te ver vooruit kijken
Voor het tweede kwartaal zal de positieve omzetontwikkeling ook nog wel doorzetten. Het wereldkampioenschap voetbal komt er aan en dit stimuleert traditiegetrouw de verkoop van televisies.

Veel verder kijkt Philips niet vooruit. Aandeelhouders zullen met name in spanning afwachten wie topman Gerard Kleisterlee gaat opvolgen. Hij stopt in 2011. Een van zijn kroonprinsen kondigde tegelijk met de presentatie van de cijfers onverwacht zijn vertrek aan.

Andrea Agnetti, directeur van de divisie consumentenelektronica stapt op om persoonlijke redenen. Hij sprak van een ‘lang uitgestelde pauze' die nu opgenomen wordt. De geluiden dat dit met de opvolging van Kleisterlee te maken heeft, worden door Philips ontkracht.




Gerelateerde artikelen