VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken wacht smachtend op de liters van zijn Mexicaanse groeibriljant

Heineken heeft in het eerste kwartaal opnieuw minder bier verkocht. 's Werelds derde brouwer moet zijn geld voor 70 procent uit verzadigde markten halen. Het concern kijkt reikhalzend uit naar het moment waarop de verkopen van de pas verworven Mexicaanse brouwer Femsa meegeteld mogen worden in de eigen resultaten.

Een vroege Pasen is goed voor de omzet van Heineken en bij onverwacht warm lenteweer vliegen de ijsjes bij Unilever de vrieskist uit. Bedrijven doen bij de presentatie van resultaten wel vaker hun best om de wereld van het grote zaken doen terug te brengen tot knusse, alledaagse verschijnselen. Wat dat betreft kan de Ijslandse aswolk nog wel eens een verrassende rol gaan spelen bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers.

Toch loont het om bij een mondiaal opererend bierconcern als Heineken iets dieper in de resultaten te duiken. De brouwer kwam vandaag met een trading update over het eerste kwartaal. Omzet (-2,2%) en volume (-3,5%)van Heineken zijn in de eerste drie maanden terug gelopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar helpt het Paasherstel in maart niks aan.

Volumes
Een volumedaling bij Heineken is eigenlijk geen nieuws. De derde brouwer van de wereld is nu eenmaal sterk vertegenwoordigd in regio's waar de bierconsumptie terugloopt. In West-, Midden- en Oost-Europa alsmede Noord-Amerika blijken bierdrinkers vaker te kiezen voor goedkopere alternatieven dan de Heineken-bieren.

De teruggang in de eerste drie maanden was aan de forse kant. In Midden- en Oost-Europa ging liefst 14 procent minder bier van Heineken over de toonbank. Die daling is vooral te wijten aan een accijnsverhoging in Rusland. Afgezien van deze fiscale maatregel zakte het aantal verkochte hectoliters in deze regio met 1,3%.

Regio % (organisch) Bijzonderheden
West-Europa -2,40%
Midden- en Oost-Europa -14% Grote volumedaling in Russische markt door accijnsverhoging
Afrika, Midden-Oosten 1,70%
Noord- en Zuid-Amerika 1,10% Canada en Midden-Amerika compenseren daling in VS
Azië 1,70% Multibintang (Indonesië) ondergebracht in jonit venture
Totaal -5,30%

Amerika's
Daarmee zit de daling meer in lijn met die in andere belangrijke regio's. In West-Europa, samen met Oost-Europa goed voor de helft van Heinekens omzet, verliest de brouwer 2,4 procent. Ook in de Verenigde Staten daalden de bierverkopen opnieuw een paar procenten. Belangrijkste oorzaken hiervan volgens Heineken: pessimistische en prijsbewuste consumenten en ‘het kouder dan gebruikelijke weer." In Canada verkoopt Heineken meer. Blijkbaar heeft het koude winterweer minder invloed op de Canadese kelen.

Heineken kan voor het hele Amerikaanse continent desondanks een volumestijging rapporteren en dat is met name te danken aan de toegenomen verkopen in Midden-Amerika. Hier (Caribisch gebied, Mexico) liggen de groeimarkten waar brouwers de winst moeten halen. Heineken zal dan ook blij zijn als het vanaf 1 mei de verkopen van de pas verworven Mexicaanse brouwer Femsa mag meetellen. Dan zal de afhankelijkheid van verzadigde Europese en Noord-Amerikaanse markt een met een procent of 14 dalen.

Donderdag 22 april: aandeelhoudersvergadering Heineken

En verder 
-Heineken richt zich verder op meer omzet genereren en lagere kosten.     
-Hogere prijzen moeten dalende volumes (deels) compenseren.     
Gerelateerde artikelen