VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 april 2010

TomTom snoept marktaandeel van concurrentie af

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bij de jaarcijfers toonde TomTom al vertrouwen in de resultaten voor dit jaar en dat vertaalt zich nu al in een verrassende (kleine) winst over het eerste kwartaal. De navigatieproducent wint bovendien terrein op cuncurrenten in Europa en de VS.

"De vraag naar navigatieapplicaties zal groeien in alle markten en landen, en we zien nieuwe mogelijkheden voor allianties en verdienmodellen", TomTom-topman Harrold Goddijn optekenen bij de presentatie van de jaarcijfers.

In het eerste kwartaal heeft de navigatieproducent meer dan geprofiteerd van die groei. Het haalde marktaandeel weg bij de concurrentie op de Europese en Amerikaanse markt. TomTom zegt dat het marktaandeel in de markt voor navigatiekastjes aan beide kanten van de Atlantische Oceaan is toegenomen, in Europa tot 47% van 45% en Noord-Amerika tot 22% tot 21%.

Dat resulteert verrassenderwijs in een kleine nettowinst in het eerste kwartaal waar de markt op verlies had gerekend. Vooral dankzij een omzetstijging van 26 procent wist TomTom een nettowinst te behalen van eur 3,1 miljoen, tegen een verlies van eur 36,7 miljoen een jaar eerder. Analisten rekenden gemiddeld op een nettoverlies van eur 0,4 miljoen.

De omzetstijging ten opzichte van het eerste kwartaal in 2009 komt des  te hoger uit omdat die periode aan het begin van 2009 erg slecht was voor TomTom. Afnemers bouwden toen hun voorraden af om te anticiperen op de onzekere economische tijden en de val in consumentenbestedingen. De inhaalslag van klandizie geeft TomTom nu een duw in de rug.

TomTom verkocht dus meer navigatiekastjes maar zag de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis met 10 procent afnemen tot eur 89. Dat is een stuk hoger dan eind vorig jaar toen er gerekend werd met een gemiddelde verkoopprijs van 79 euro. Maar de tijden dat TomTom honderd euro of meer voor zijn producten kan rekenen lijkt in de vechtmarkt waarop het actief is voorbij.

TomTom handhaaft de verwachting voor heel 2010 van een gelijkblijvende omzet en winst per aandeel ten opzichte van 2009. Ook verwacht het ongeveer evenveel draagbare navigatiesystemen te verkopen als een jaar eerder toen het aantal uitkwam op 11,6 miljoen stuks. Het tweede en vooral het vierde kwartaal zijn traditioneel de belangrijkste kwartalen voor TomTom. 


Gerelateerde artikelen

TomTom verhoogt verwachtingen na hoogste jaarwinst sinds 2012
Krimp consumententak vertroebelt zicht op winstmarges TomTom
Krimp consumententak vertroebelt zicht op winstmarges TomTom
17-04-2018

Bij technologiebedrijven die diensten leveren zijn oplopende winstmarges ee…

Lees verder

tomtom cijfers technology
TomTom neemt na vier jaar afscheid van bleeder sporthorloges
TomTom neemt na vier jaar afscheid van bleeder sporthorloges
19-07-2017

Sporthorloges en actiecamera’s moesten vier jaar geleden het antwoord worde…

Lees verder

tomtom technologiesector
TomTom wil ‘de finale winnen’ rond doorbraak zelfrijdende auto

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}