VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak verrast opnieuw dankzij opleving chemiesector

Na een zeer sterk 2009 hield tankopslagbedrijf Vopak een slag om de arm over de groei in 2010. Nu ook de onzekere chemiesector aantrekt kunnen de remmen los bij het bedrijf in Rotterdam.

Vopak begint er een traditie van te maken: kwartaal op kwartaal presenteert het sterke groei en betere marges. Het tankopslagbedrijf rapporteerde over het eerste kwartaal aan inkomsten min kosten (EBIT exclusief bijzondere posten) van euro 109,7 ten opzichte van euro 85,6 miljoen in het eerste kwartaal van 2009.

Het bedrijfsresultaat voor amortisatie en afschrijving (EBITDA) exclusief bijzondere posten nam met 26% toe tot euro 145,4 miljoen.

"We ervaren een robuuste vraag naar opslagdiensten voor olieproducten, door de wereldwijde onbalans tussen productie en consumptie en het toenemende aantal specificaties van olieproducten", zegt topman John Paul Broeders in een toelichting.

Ook chemie terug naar groei

Maar het is toch vooral de hogere productie in de Europese chemiesector die Vopaks verwachtingen voor dit jaar ziet verbeteren. De zwakte in die sector zorgde ervoor dat financieel topman jack de Kreij van Vopak tot nu toe een gematigde verwachting afgaf voor 2010. Vopak ging voor dit jaar uit van een toename van de winst (EBITDA) met 5-10% ten opzichte van de euro 513,4 miljoen in 2009.

Na de sterke resultaten in de eerste drie maanden schakelt het bedrijf door en gaat uit van een winstgroei van minimaal 9%. "We hebben het (de verwachte winst, red.) wat aangescherpt en de bodem van 5% weggehaald, als gevolg van een aantal factoren," aldus financiële man De Kreij. En nog vinden analisten dat die prognose aan de conservatieve kant is.
Gerelateerde artikelen