VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 mei 2010

ING denkt weer aan winstniveaus van voor de crisis

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ING's bestuursvoorzitter Hommen kwalificeert de winst in het eerste kwartaal op het niveau van voor de crisis. Zo ver is het nog niet. Maar dat ING de markt heeft verrast met een opvallende winst, dat is zeker.

ING boekte een nettowinst van euro 1,326 miljard. Een jaar eerder werd in het eerste kwartaal nog een verlies van euro 793 miljoen genoteerd.

Met de forse winststijging (meer dan verwacht) geeft ING het signaal af dat het concern vertrouwen heeft weten te tanken. Markten verbeteren verder, kredietverliezen nemen af evenals afwaarderingen op vastgoed. Bovendien blijkt het concern in staat de eigen kosten verder terug te dringen.

Bestuursvoorzitter Hommen noemt de resultaten "duidelijk bemoedigend." Hij verwijst zelfs naar het winstniveau van voor de crisis. Het is maar hoe je het bekijkt. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2008 is de winst nog meer dan 200 miljoen lager. Op dat moment had ING al flinke last van de tegenwind op de financiële markten.

Bankdivisie maakt het verschil
Het leeuwendeel van de onderliggende winst werd gerealiseerd door de bankdivisie, met euro 1,278 miljard, tegen euro 769 miljoen winst een jaar eerder. Met dank aan hogere volumes aan spaargelden en hypotheken en betere marges bij het bankieren voor consumenten.

De voorzieningen voor slechte leningen, afgelopen kwartalen een van de spelbedervers in de resultaten van ING, bedroegen euro 497 miljoen.

De omzet van de verzekeringstak steeg met 20,5% ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar, tot euro 1,242 miljard. Het is deze tak die ING op termijn gaat afstoten en er is de bank veel aan gelegen een strak bedrijf in de etalage te zetten.

Maar wel tegen minimale kosten. ING laat weten de ontvlechting van de twee divisies onder handen te hebben. De interesse voor de verzekeringstak zou nog steeds groot zijn.


Meer sirtaki, minder fado 
In tegenstelling tot Delta Lloyd heeft ING de blootstelling op Griekse staatsobligaties in het eerste kwartaal juist verhoogd met euro 200 mln, terwijl die op Portugese staatsleningen wat werd gereduceerd. Deze mutaties moeten volgens Hommen worden gezien als een normale gang van zaken in het beheer van de obligatieportefeuille. Klein bier dus op de totale balans van ING.


Gerelateerde artikelen

Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
16-09-2016

Het dividendbeleid van beursfondsen is vaak summier, houdt nauwelijks reken…

Lees verder

dividend dividendbeleid
Financiële schade door rentederivaten voor bankbalansen snel gestegen
ING en ABN Amro onttrekken zich aan Europese bankenmisère

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}