VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen uitleg van Pharming over nood-emissie

Een nieuwe emissie van Pharming deed de koers van het aandeel Pharming afgelopen vrijdag halveren. Het biotechbedrijf plaatste de aandelen tegen een absolute dumpprijs. De VEB wil opheldering van Pharming.

De VEB heeft Pharming namens beleggers een brief gestuurd met een twintigtal vragen. Beleggers willen onder meer van Pharming horen waarom gekozen is voor zo'n lage emissieprijs, welke alternatieven overwogen zijn en hoeveel geld het bedrijf nog in kast had toen tot de emissie besloten werd.

Na jaren van onderzoek hoopt Pharming eind deze maand goedkeuring te krijgen voor zijn stermedicijn Rhucin. Om de tijd tot marktintroductie van Rhucin te overbruggen moest Pharming nieuw geld op halen via nieuwe uitgifte van aandelen, 12 miljoen euro.

Bij een aandelenemissie is het gebruikelijk dat de nieuwe effecten worden onder de beurskoers worden uitgegeven. Pharming gaf beleggers echter een korting van liefst zeventig procent op de beurskoers, een ongekende uitverkoop. Beleggers reageerde verbijsterd en lieten het aandeel massaal vallen. Resultaat: de koers halveerde.

Acute geldnood
Duidelijk is inmiddels dat Pharming het geld uit de emissie accuut nodig had. Aan een belegger schrijft het bedrijf dat het mislukken van de aandelenemissie een ‘echte total loss' zou hebben betekend.

Twintig vragen
De VEB heeft namens beleggers twintig vragen aan Pharming gesteld. Er moet duidelijkheid komen over de precieze omstandigheden waaronder tot uitgifte van aandelen besloten is. Ook hebben de geplaagde aandeelhouders van het biotechbedrijf er recht op om te weten hoe de emissieprijs tot stand is gekomen en hoe Pharming aandeelhouders heeft geselecteerd voor de emissie. Bovendien moet duidelijk worden of het Leidse concern binnen een jaar een nieuwe aandelenuitgifte verwacht.

De antwoorden vindt u binnenkort op deze plaats.
Gerelateerde artikelen