VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eventueel vertrek Aegon uit VK kan helpen om van staatssteun af te komen

Aegon staat op het punt zijn Britse onderdelen te verkopen, zo meldt een doorgaans goed ingelichte Britse website. Het zou een nieuwe stap richting Oosten betekenen voor het verzekeringsconcern.

Volgens de Britse website  zou Aegon zijn Britse activiteiten op het gebied van levens- en pensioenverzekeringen verkopen. Met de verkoop zou 1,5 miljard pond sterling (1,79 miljard euro) zijn gemoeid.

Aegon zou die stap morgen bekend maken tijdens een bijeenkomst van beleggers en analisten. Tot nu wil Aegon niet ingaan op de berichtgeving maar gezien de geruchten in de markt lijkt een persbericht aanstaande.

Geen beursfonds binnen de AEX haalt zo'n groot deel van zijn omzet in Groot-Brittannië als Aegon. Aegon is in Groot-Brittannië actief onder de naam Scottish Equitable. Scottishzit vooral in de Britse pensioenmarkt waar het een marktaandeel van zo'n tien procent heeft.

Probleemkindje
Het was bij deze Britse activiteiten dat Aegon voor het eerst openlijk te maken kreeg met de kredietcrisis. In januari 2008 gooide Aegon drie van zijn vastgoed beleggingsfondsen dicht (Scottish Equitable Property, Select Reserve, Select Distribution), nadat beleggers massaal hun geld uit de fondsen hadden gehaald. Beleggers vreesde verdere daling van de waarde van Brits vastgoed.

Het was voor het eerst sinds de jaren tachtig dat een Nederlandse verzekeraar een beleggingsfonds op slot gooide. In 2002 deelde Scottish in de malaise die de verzekeringssector -en Aegon- trof. In december dat jaar droegen de Britse activiteiten bij aan een afwaardering van heel Aegon door kredietbeoordelaar Fitch.

Al jaren draait Aegon in het Verenigd Koninkrijk verre van soepel en ook dit jaar daalde de verkopen fors. Een terugtrekkende beweging lijkt dan ook niet vreemd. De Franse verzekeraar AXA heeft zijn Britse activiteiten ook in de etalage staan en heeft inmiddels een bod binnen.

Trek naar het oosten en aflossen staatssteun
Mocht Aegon de Britse activiteiten inderdaad afstoten dan ligt het voor de hand dat het vrijgekomen geld ook gebruikt gaat worden om verder uit te breiden naar het oosten.

Azië is de eerste regio waarover de huidige Aegon-topman Wynaendts de leiding kreeg in een eerdere functie bij Aegon. Het is in de opkomende markten daar dat verzekeraars groei denken te kunnen inkopen.

Maar om in Azie uit te mogen breiden moet Aegon eerst de nog openstaande staatssteun van euro 2 miljard terugbetalen. Ook daartoe zou de opbrengst van Scottish meer dan welkom zijn. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat vervroegde terugbetaling van de staatssteun een forse boete betekent.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen