VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 juni 2010

Aegon kleedt Amerikaanse dochter Transamerica verder uit

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Behoedzaam, zoals het een verzekeraar betaamt, verschuift Aegon de horizon richting Oosten. Pensioenen, levensverzekeringen en vermogensbeheer zijn het credo. De rest kan de deur uit.

Waar eerder gingen dat Aegon vrijwel volledig zou vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk blijkt nu dat van totale terugtrekking uit de Britse of Amerikaanse markt geen sprake kan zijn.

Aegon lijkt de verkoop van het Britse onderdeel, Scottish Equitable, overigens wel te hebben overwogen, zo laat topman Wynaendts doorschemeren. Maar Aegon vindt de markt en tijd niet rijp voor zo'n majeure desinvestering. Alles verkopen zou alleen kunnen tegen een forse discount op de werkelijke waarde, aldus topman Alex Wijnaendts.

Aegon lijkt zich de situatie van AXA te hebben aangetrokken. De Franse verzekeraar zette zijn Britse activiteiten in de etalage en heeft nu een bod binnen dat één miljard pond onder de embedded value (een maat voor de waarde van de verzekeraar op basis van huidige marktprijzen en toekomstige winsten) ligt.

Ommezwaai
Aegon gaat fors reorganiseren in het Verenigd Koninkrijk en zoekt een koper voor zijn Amerikaanse levensherverzekeraar Transamerica Reinsurance. Het kapitaal dat de verzekeraar niet meer hoeft te spenderen in Angelsaksisch gebied zet Aegon in om de activiteiten in opkomende (Aziatische) markten te versterken. Overnames in die regio zitten er niet in zolang Aegon nog een rekening heeft open staan bij de Nederlandse Staat.

Meer nog dan een regionale verschuiving zet Aegon verder in op zijn drie kernactiviteiten: levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Het zijn vooral de eerste twee activiteiten die regelmaat moeten brengen in de winstontwikkeling.

En dus kunnen collectieve lijfrenteactiviteiten in Groot-Brittannië de deur uit (beoogde kostenbesparing in het VK: 25 procent in 2012) en wordt het herverzekeringsdeel van Transamerica verkocht.

Verder uitkleden
Met de beoogde verkoop van Transamerica Reinsurance- boekwaarde: 1,6 miljard euro- wordt opnieuw een stuk uit de boedel van Aegons Amerikaanse kroonjuweel buiten gezet. Aegon kocht het financiële conglomeraat Transamerica in 1999 voor 19 miljard gulden (9,7 miljard dollar).

Het brengt Aegon in de wereldtop van verzekeraars en zorgt ervoor dat Aegon al snel meer dan de helft van zijn omzet uit de VS haalt. Logisch dan ook dat Aegon een Amerikaanse bestuursvoorzitter aantrekt als opvolger van Kees Storm, de man die aan het roer stond ten tijde van het Amerikaanse huzarenstukje dat Transamerica heet.

Bij aankoop van Transamerica was al duidelijk dat een groot deel van de overnamesom besteed was aan onderdelen die Aegon helemaal niet wilde hebben. En dus werden in de loop der tijd steeds meer onderdelen verkocht. Dat ging niet altijd van een leien dakje, overigens. De verkoop van Transamerica Finance Corporation nam vier jaar in beslag.
Tempo
Hopelijk gaat de desinvestering van de herverzekeringsdochter sneller. Aegon kan het geld goed gebruiken om slagkracht te ontwikkelen in de markten waar nu de groei te halen is. De verkoop is niet gerelateerd aan de terugbetaling van de staatssteun, stelt Wynaendts.

Terugbetaling van de resterende staatssteun blijft wel een prioriteit voor Aegon, zegt Wynaendts. Op welke termijn valt volgens de topman niet te zeggen, zolang Aegon geen goedkeuring heeft gekregen van de Europese Commissie.

 Onzekerheid
De marktsituatie is nog te onzeker om concrete doelen te stellen voor het rendement op het vermogen, stelt bestuursvoorzitter Alex Wynaendts van Aegon dinsdag in een toelichting op de strategie-update.

Afgezien van de onzekere situatie van de economie en de financiele markten, speelt daarbij ook Solvency II een rol - het nieuwe, op risico gebaseerde toezichtkader voor Europese verzekeraars. De nieuwe regels, die momenteel nog uitgewerkt worden, worden eind 2012 van kracht.

Aegon benadrukt dat het gefocust blijft op het verbeteren van het rendement, zonder daar concrete percentages aan te verbinden. Wynaendts wil niet vooruitlopen op de vraag, of bepaalde doelen in de toekomst misschien beter helemaal niet meer kunnen worden gesteld.

Als gevolg van de crisis moest Aegon de concrete rendementsdoelen loslaten die medio 2008 werden gesteld: een rendement op het vermogen van tenminste 14% in 2010 en meer dan 15% in 2012, ten opzichte van de 12% die werd gerealiseerd in 2007.

Deze doelen worden, als gevolg van de financiele crisis, bij lange na niet gehaald.


Gerelateerde artikelen

Verkoop Aegon-activiteit mogelijk opmaat naar verdere uitverkoop
16-10-2014

Aegon maakte donderdag de verkoop van haar Canadese levensverzekeringentak…

Lees verder

Aegon krijgt moeite om zijn buffers te laten renderen
14-08-2014

Aegon ligt op schema om de financiële doelstellingen voor volgend jaar…

Lees verder

Aegon toont zich optimistisch
15-05-2014

Verzekeraar Aegon ziet de winst het eerste kwartaal stijgen. Topman Alexand…

Lees verder

“Black box” met afdekcontracten blijft nettowinst Aegon aantasten
20-02-2014

Ook in het vierde kwartaal van 2013 wist Aegon niet te profiteren…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}