VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming hoopt stermedicijn nog dit jaar op de markt te brengen

De derde keer is het raak. Biotechbedrijf Pharming krijgt toch goedkeuring om zijn stermedicijn Rhucin op de markt te brengen. Het bedrijf hoopt op lancering in het vierde kwartaal.

Eindelijk goed nieuws. Pharming krijgt toestemming van de Europese gezondheidsautoriteit EMA om zijn stermedicijn Rhucin op de markt te brengen. Twee eerdere pogingen, in 2007 en 2008, mislukte maar mag Rhucin, een middel ter bestrijding van zwellingsziekte angio-oedeem, dan toch op de markt komen. 

Alhoewel, het medicijn Rhucin mag niet onder die naam niet op de markt verschijnen. Vanwege de gelijkenis van de naam Rhucin met een ander product moet Pharming zijn product onder de naam Ruconest op de Europese markt verkopen. Het zit de de biotechnologen uit Leiden ook maar zelden mee.

Pharming-beleggers reageerden voor hun doen voorzichtig op de goedkeuring. Het aandeel Pharming sloot donderdag 12,5% hoger op euro 0,27. Jaren is er uitgekeken naar dit moment, maar er bestaan twijfels of Pharming nog wel het juiste momentum heeft met zijn medicijn. En wellicht dat de aandeelhouders ook nog niet bekomen zijn van .

Bestuursvoorzitter Sijmen de Vries spreekt over een "mooie toekomst" voor Pharming. Swedish Orphan Biovitrum International (SOBI), een van de partners van Pharming, werkt er nu aan om Ruconest zo snel mogelijk op de Duitse en Britse markt te lanceren. De waarde van het medicijn wordt door SOBI -niet helemaal zonder eigenbelang-geschat op ongeveer euro 110 miljoen in Europa, met groeipotentieel. De partner geeft echter aan dat het moeilijk is om het marktaandeel precies aan te geven.

Na goedkeuring mag Pharming Ruconest verkopen in alle 30 landen van het Europees Economisch Gebied, dat alle EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein omvat. Ruconest zal eerst in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in de markt gezet worden. Daarna volgen andere Europese markten als Zweden, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Belgie en Italie.

Strooptocht naar geld
Wellicht dat Pharming, met de groene kaart van de EMA in handen, wat verlichting vindt op zijn zoektocht naar vers kapitaal. De verrassende aandelenuitgifte van een paar weken geleden bieden maar tijdelijk lucht. Er is op betrekkelijk korte termijn nieuw geld nodig.

Voor de komende twaalf maanden zoekt het biotechbedrijf nog euro 8-12 miljoen om het vege lijf te redden. En dan is een nog openstaande schuld van bijna 11 miljoen euro niet meegerekend die het bedrijf mogelijk in oktober moet aflossen. Geld ophalen via een nieuwe aandelenemissie behoort nadrukkelijk tot de mogelijkheden.

Maar er lijkt Pharming veel aan gelegen het geld via partnerschappen binnen te halen. Aandeelhouders opnieuw de rekening toeschuiven, via een emissie tegen afbraakprijzen, lijkt niet gepast.

Gang naar VS
Misschien dat Amerikaanse partners al wat verlichting kunnen bieden. Na de goedkeuring door de Europese autoriteiten wil Pharming ook goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Pharming is in gesprek met potentiele partners in de VS voor het in de markt zetten van Ruconest.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen