VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 juni 2010

Reed Elsevier onder druk om heldere strategie te presenteren

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Zeven maanden hebben aandeelhouders de nieuwe topman Erik Engstrom de kans gegeven om het roer bij Reed Elsevier stevig in handen te nemen. Eind juli wordt een heldere strategie van de Zweed verwacht.

zou private equity-partij TPG aandringen op de verkoop van Reed Exhibitions, de tak van Reed die evenementen organiseert. Exhibitions zou door TPG worden gewaardeerd op GBP 1,5 miljard, 2,5 keer de omzet en 10 keer de gewone winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie van goodwill. De winstgevendheid van de divisie liep afgelopen jaar met 17 procent terug.

Volgens Britse kranten wil de nieuwe topman van Reed Elsevier niet ingaan op de wensen van de private investeerders, maar het concern juist bij elkaar houden nu de conjunctuur aantrekt.

Cruciaal
De eisen van TPG komen op het moment dat Reed opnieuw voor een kruispunt staat. Erik Engstrom, de derde topman van Reed binnen een jaar, moet duidelijk zien te maken hoe hij het mediaconcern weer aan het draaien krijgt. Al tien jaar dobbert de koers van het aandeel richtingloos rond. En als er al een tendens is, dan is dat een neerwaartse.

Problemen genoeg voor Reed Elsevier. Zo heeft de juridische tak LexisNexis zware concurrentie te duchten in de Verenigde Staten. Divisie Reed Business, de bladentak, werd in 2008 in de etalage gezet, maar . Nu wordt Reed Business stukje bij beetje gesaneerd en verdwijnen gaandeweg titels, zoals FEM Business in Nederland.


Door de mislukte verkoop van Reed Business kampt het concern nog steeds met een forse schuldenlast. Verkoop werd ingecalculeerd toen Reed dataleverancier Choicepoint voor 4,1 miljard dollar kocht. De bliksemuitgave van aandelen vorig jaar doet aan die forse schuld niets af. Zo bekeken zou een mogelijke verkoop van Exhibitions wel wat verlichten bieden en kansen genereren om zelf weer op overnamepad te gaan.

Op 29 juli presenteert Reed Elsevier zijn cijfers over het eerste half jaar. De voortekenen, op basis van het eerste kwartaal zijn weinig hoopgevend.

Eind juli zal de lakmoesproef worden voor de van Reed Elsevier. Met minder dan een heldere en duidelijke strategie van Engstrom lijken aandeelhouders geen genoegen te nemen.


Gerelateerde artikelen

RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
16-02-2018

De omzet van informatieconcern RELX groeit al jaren met enkele procenten pe…

Lees verder

reed elsevier economie uitgever relx
Checklist RELX : omzet en winst omhoog
Reed Elsevier maakt zich geen zorgen over ‘opstand' wetenschappers
01-05-2013

In wetenschappelijke kringen neemt het verzet tegen de rol van uitgeverijen…

Lees verder

Uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer bewijzen defensieve kwaliteiten
08-11-2012

De grote internationale uitgevers genoteerd aan de Nederlandse beurs voelen…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}