VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exact vervangt volledige bedrijfstop binnen 16 maanden

Nog drie jaar zou topman Raj Patel het softwarebedrijf Exact leiden, maar gisteren stapte hij plotseling op. De volledig vernieuwde raad van commissarissen van Exact heeft ingegrepen, met twee grootaandeelhouders als drijvende kracht op de achtergrond.

Het vertrek van Patel is de zoveelste wisseling van de wacht aan de top bij Exact. Vorig jaar trad een volledige nieuwe raad van commissarissen aan. Geen enkele ‘oude commissaris' , ook al door de slechte relatie met grote aandeelhouders.

De appetijt in de markt voor een plaats in het bestuur van Exact is ook al niet al te groot. Het bedrijf zocht lange tijd vergeefs naar een financieel bestuurder. Patel was lange tijd de enige bestuurder. Pas dit jaar is een nieuwe cfo benoemd.

Reden onbekend
"Raj wil meer tijd voor zijn familie en vrienden maken." Dat zou volgens een Exact-zegsman de reden zijn voor het vertrek van Raj Patel als bestuursvoorzitter bij Exact. Veertien jaar werkte de Brit bij het Delftse softwarebedrijf, de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter. Vorig jaar april werd hij voor nog eens vier jaar benoemd.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Patel sinds die herbenoeming in 2009 zijn familie en vriendenschare dusdanig heeft uitgebreid dat dit zijn functioneren als bestuursvoorzitter bemoeilijkt. Andere redenen voor zijn vertrek, eind deze maand, zijn dan ook aannemelijk (het bedrijf zelf meldt hier niets over).

Teleurstellende prestaties
Wellicht dat de teleurstellende prestaties van Exact in 2009 een rol hebben gespeeld. Ook de resultaten over het eerste kwartaal vielen tegen. Het softwarebedrijf, vooral actief in het midden- en kleinbedrijf- weet de weg naar organische groei maar niet te vinden. De resultaten konden nog een tijdje worden opgeschroefd door fors te snijden in de kosten, maar dat houdt ooit -lees: nu- op.

Het bevalt aandeelhouders allemaal niet erg. In de vijf jaar dat Patel de leiding had bij Exact verloor het aandeel jaarlijks gemiddeld bijna zeven procent van zijn waarde. Daar staat wel een behoorlijk dividend tegenover, zo goed als alle winst wordt aan beleggers uitgekeerd.

Oprichters actief
Onder die aandeelhouders zijn nog altijd twee oprichters van Exact. Eduard Hagens en en Arco van Nieuwland hebben forse pakketten aandelen in handen. De bijkomende invloed gebruiken de mannen intensief, zo bleek ook weer tijdens de recente vergadering met aandeelhouders.

Dit jaar werden in totaal slechts drie voorstellen van bestuurders door aandeelhouders afgestemd. Twee van de drie keer ‘nee' viel te horen bij Exact. Het betrof een regelrechte machtstrijd tussen aandeelhouders en bestuur. De twee grootaandeelhouders wisten te voorkomen dat het bestuur van de bevoegdheid zou krijgen naar eigen goed dunken aandelen in te kopen of uit te geven. Daartoe zal steeds goedkeuring van aandeelhouders nodig zijn.

De opstandige aandeelhouders hebben de nieuwe commissarissen ongetwijfeld aangespoord om Exact weer richting groei te sturen. Blijkbaar past topman Patel niet meer in dat plaatje.

Janmaat op herhaling
Zijn plaats wordt (tijdelijk) ingenomen door commissaris Martijn Janmaat. Janmaat is een bekende in software-kringen. Hij stond aan de wieg van het . Nedgraphics werd, na veel problemen, begin deze eeuw door beursfonds Nedsense (toen nog : Blue Fox). 

Op het moment van de neergang van Nedgraphics is Janmaat enige tijd nog commissaris van het bedrijf. Na een jaar vertrekt hij ook uit die functie, hij heeft het tij uiteindelijk niet weten te keren. Janmaat lijkt vast besloten bij Exact daadkrachtiger in te grijpen.

De officiële benoeming van Janmaat volgt later dit jaar, tijdens een extra vergadering van aandeelhouders. Die bijeenkomst moet ook meer duidelijkheid geven over de toekomst van Exact en het vertrek van Patel.

Vijf jaar Patel 
Gerelateerde artikelen