VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Frans van Houten moet Philips weer op groeipad brengen

De raad van commissarissen van Philips is eruit. Frans van Houten zal vanaf 1 april het stokje overnemen van bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee. De onzekerheid over opvolging is daarmee uit de lucht. De vraag is of gepasseerde interne kandidaten niet elders hun heil gaan zoeken.

Kleisterlee gaat in april 2011 met pensioen na precies tien jaar de hoogste man te zijn geweest bij het elektronicaconcern.

Opvolger Van Houten is een oude bekende van Philips. Tot september 2006 was hij binnen het Philips-bestuur verantwoordelijk voor de halfgeleiderdivisie (nu NXP) die destijds werd afgesplitst en in handen kwam van private equity partij KKR.

Bij deze Eindhovense chipmaker vertrok Van Houten eind 2008 na onenigheid over de strategische koers, maar met een afkoopsom van zeven miljoen euro.

Van Houten zal de Philips gelederen in oktober versterken als operationeel directeur. Na zijn inwerkperiode kan de aandeelhoudersvergadering in maart 2011 stemmen over zijn voorgestelde benoeming als bestuursvoorzitter.

Adviseur
Sinds zijn vertrek bij NXP was Van Houten een graag geziene adviseur bij beursgenoteerde ondernemingen. Zo moest hij als adviseur van de raad van bestuur van ASMI de toeleverancier voor de chipindustrie assisteren bij het stroomlijnen van het productieproces en de druk van activistische aandeelhouders Hermes en Fursa minderen.

In december 2009 trok de nieuwe ING-topman Jan Hommen (voormalig cfo Philips) hem aan om de splitsing van ING in een apart bank- en verzekeringsbedrijf te leiden vanwege zijn "ervaring op het gebied van het losmaken van bedrijfsonderdelen".

Onduidelijk
Commissarissen onder leiding van president-commissaris Jan Michiel Hessels (voormalig commissaris bij Fortis en nu nog bij bierbrouwer Heineken) hebben gekozen voor een externe, weliswaar bekende, kandidaat. Dit zou wel eens een uittocht in het huidige bestuur teweeg kunnen brengen.

De Amerikaan Steve Rusckowski was een interne kanshebber op de hoogste post. Rusckowski is divisiedirecteur van de medische tak van Philips dat na enkele jaren van teleurstellende prestaties de omzet gestaag zag toenemen tot 7,8 miljard euro in 2009. In zijn nadeel zou echter spreken dat hij als bestuurder die vanuit de Verenigde Staten opereert de Eindhovense roots van Philips onvoldoende kent.

Financieel bestuurder Pierre-Jean Sivignon was ook een potentiële kandidaat. Onder zijn leiding werd Philips financieel gezonder en beschikt het inmiddels over een sterke balans. De Belg Rudy Provoost, die leiding geeft aan de lichtdivisie, heeft een tienjarige carrière bij het consumentenelektronica en de lichtdivisie doorlopen. Dit track record zou ook hem gekwalificeerd hebben als mogelijke opvolger.

Gesneuveld
Onrust in de top is inherent aan een opvolgingsproces. Philips ondervond dit al doordat Andrea Ragnetti het in april plots voor gezien hield. Een maand eerder had hij nog bijgetekend voor een nieuwe bestuurstermijn van vier jaar.

Als reden voor zijn afscheid van Philips gaf de marketeer en directeur van Philips' consumentenelektronicadivisie op "na acht intensieve jaren bij Philips een lang uitgestelde pauze wilde inlassen". Alom wordt aangenomen dat Hessels het voor hem slechte nieuws had medegedeeld.

Groeien
Alhoewel Van Houten inmiddels ervaringsdeskundige is in splitsingen zal zijn belangrijkste taak worden om Philips na jaren van krimp weer te laten groeien. De omzetontwikkeling baart op dit moment de meeste zorgen.

De consumentenelektronicatak is de zwakke broeder en zag de omzet in 2009 met 17 procent dalen en realiseerde een matige winstgevendheid.

De lichtdivisie zag de omzet met 13 procent terugvallen en belandde zelfs in de rode cijfers. Kleisterlee haalde zijn groeidoelen uit Visie 2010 niet, het operationele winstdoel van 10 procent uitgezonderd.

Aan Van Houten nu de taak om Philips zowel in omzet- als winstontwikkeling op het juiste spoor te zetten.

Lees meer:

19 april 2010

26 maart 2010

22 februari 2010

25 januari 2010

12 oktober 2009

13 juli 2009 



Gerelateerde artikelen