VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Laptops, iPads en iPhones gaan ASML recordomzet bezorgen

ASML is hard op weg het eigen omzetrecord van 2007 te verslaan. De mobiele revolutie maakt dat de chipmachinefabrikant het succes mee denkt te kunnen nemen naar volgend jaar.

Een houten keet in Eindhoven. Zo begon ASML, 26 jaar geleden, als joint venture van Philips en ASMI. Inmiddels is het bedrijf de parel aan de kroon van de halfgeleiderindustrie in Nederland.

Na een gestage stroom hoogte- en dieptepunten gaat de chipmachinefabrikant dit jaar opnieuw boven zichzelf uitstijgen. In het tweede kwartaal zag de chipmachinefabrikant verkopen van nieuwe machines toenemen en het orderboek. De recordomzet van 2007, 3,8 mrd euro, gaat eraan.

De doelstelling om dat record te kraken had het bedrijf uit Veldhoven al eerder bekend gemaakt. Nu durft topman Eric Meurice concrete cijfers te noemen: de verkopen zullen dit jaar 10 tot 15 procent boven de 3,8 miljard euro van drie jaar terug uit komen.

Eigenlijk is het meer een kwestie van goed rekenen in plaats van lef. Voor ASML zijn de omzetten zes tot negen maanden vooraf goed in te schatten. Het is exact deze tijdspanne die ASML nodig heeft om een bestelde chipmachine af te leveren bij een klant.

Het orderboek als glazen bol dus, waarbij ASML ervan uit gaat dat circa negentig procent van de bestelde miljoenenmachines daadwerkelijk worden afgenomen.

Dat brengt de volgende rekensom:

Verkopen eerste kwartaal 742 miljoen
Verkopen tweede kwartaal1069 miljoen
Orderboek *90%2401 miljoen *0,9 =2160 miljoen
Omzetprognose3971 miljoen euro 

Onder normale omstandigheden heeft ASML nu al voor bijna 4 miljard euro aan omzet in de binnenzak. Wat orders met kortere doorlooptijd extra kunnen het bedrijf inderdaad richting 4,2 miljard aan opbrengst stuwen. Al teveel moet er niet tegenzitten dan.

De oorzaken
ASML profiteert met volle teugen van de enorme vraag naar mobiele apparatuur als iPads, iPhones, laptops en
netbooks. Het zijn apparaten die vragen om steeds meer en steeds geavanceerdere chips. Precies de tak van sport waarin ASML actief is.

Bovendien constateert financieel topman Peter Wennink van ASML dat chipfabrikanten met een inhaalslag bezig zijn. Afgelopen drie tot vier jaar hebben grote chipfabrikanten als Intell en TSMC te weinig geïnvesteerd. Er is nu gewoonweg te weinig capaciteit om aan alle vraag te voldoen.

ASML, producent van state-of-the-art lithografiemachines, profiteert van de inhaalslag. En dan vooral de vraag naar de meest geavanceerde chips.

ASML is er vast van overtuigd dat de huidige opgaande trend een duurzame is. De digitale, mobiele revolutie zet door. "De vraag naar complexe chips zal blijven toenemen," zo voorspelt cfo Wennink en dat past precies in het straatje van ASML. De resultaten van 's werelds grootste chipfabrikant Intell - het afgelopen kwartaal was het beste ooit- stut de opvatting van Wennink.

Bescheiden keerzijde
Zijn er dan helemaal geen kritische noten te plaatsen bij de gang van zaken bij ASML? Toch wel, maar dan in zonnig perspectief.

De gemiddelde prijs per verkochte machine van ASML is afgelopen kwartaal gestegen naar 21,5 miljoen euro (was 18,6 miljoen in Q1). Die stijging is vooral te danken aan een verbeterde verkoopmix. 

ASML leverde in het tweede kwartaal meer nieuwe machines en minder oude, opgelapte modellen. Dat laatste levert beduidend minder geld op. Daar staat tegenover dat de gemiddelde prijs die berekend wordt voor bestelde machines afgelopen kwartaal daalde. Dat zou kunnen wijzen op lagere verkopen van nieuwe machines in de directe toekomst.

De nettowinst van ASML is in het tweede kwartaal meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste drie maanden: van 25 eurocent per aandeel naar 55 eurocent. Die explosie is ook te danken aan lagere personeelskosten. ASML saneerde afgelopen jaar stevig toen het bedrijf verlies maakte.

Nu de wind weer de goede kant uit waait komt ASML eigenlijk mensen tekort om aan de vraag te voldoen. Cfo Wennink beantwoordt de vraag naar capaciteitsproblemen met een kwinkslag: "Als je het onze klanten vraagt duurt de levering van onze machines te lang."

Er zit zonder twijfel een kern van waarheid in die uitspraak. Maar zolang als de vraag naar geavanceerde chips stormachtig blijft toenemen en ASML het neusje van de zalm blijft leveren ziet het er zonnig uit.




Gerelateerde artikelen