VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnamehonger Arseus nog niet gestild

De helft van de vier divisies van Arseus boekte afgelopen kwartaal minder omzet. Maar dankzij  groeibriljant Fagron was er groei. Intussen speurt Arseus verlekkerd naar nieuwe overnameprooien.

telt de Belgisch-Nederlandse toeleverancier Arseus. De tandheelkundige divisie, zeer toepasselijk ‘Dental' genaamd, was lange tijd de grootste omzettrekker (2009: 161 miljoen euro). Maar de groei is eruit bij Dental. In het eerste kwartaal verloor de divisie een procentje omzet.

Groeibriljant is Fagron, de divisie die grondstoffen levert aan apothekers ter bereiding van medicijnen. Deze tak van sport groeide afgelopen kwartaal met 20 procent en is nu de grootste divisie binnen Arseus. Zo zien ze het graag op de kantoren in Rotterdam en Waregem. Fagron in 2009 al meer dan twee keer zo winstgevend als Dental.

De omzetsprong van Fagron is ook te danken aan de overname van de Amerikaanse branchegenoot Gallipot. De nieuwe aanwinst (omzet 2009: 12,5 miljoen dollar) wordt vanaf dit kwartaal meegenomen in de cijfers. Arseus meent dat het Amerikaanse bedrijf al dit jaar bij draagt aan de winst.

Meer overnames
De overname van Gallipot heeft de appetijt bij Arseus verder aangewakkerd. CEO Ger van Jeveren zoekt nieuwe versterking voor Fagron. "We zoeken voor Fagron vooral naar overnamekandidaten in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Europa, "zo liet hij zich ontvallen tegenover persbureau ANP.

Van de ongeveer 75 miljoen euro die Arseus begin 2010 in de overnamekas had is na aankoop van Gallipot nog minimaal 60 miljoen over. Wellicht dat verkoop van eigen activiteiten die pot kan spekken. Een derde divisie, medische hulpmiddelen, is afgelopen tijd al behoorlijk afgeslankt. Medical verloor afgelopen kwartaal 12,2 procent aan omzet, deels door beëindiging van slecht renderende activiteiten.

Hulpmiddelen
Van Jeveren sluit overnames voor de medische hulpmiddelendivisie niet uit. Maar zijn president-commissaris Peek liet al eerder weten dat Arseus "niet alles kan blijven doen." Iedere actie van de hulpmiddelendivisie zal nauwlettend gevolgd worden in Lelystad.

Daar zit biotechbedrijf Fornix, dat na verkoop van vrijwel alle activiteiten een nieuw doel in het leven zoekt.
Arseus handhaaft zijn voorspelling dat de omzet dit jaar met 5 tot 10 procent groeit.
Gerelateerde artikelen