VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom weer iets minder afhankelijk van verkoop navigatiekastjes

Een lichte omzetdaling gecombineerd met een winststijging. Op het oog heeft TomTom een rustig kwartaal achter de rug. Intussen zet de navigatieproducent forse stappen om minder afhankelijk te worden van de verkoop van navigatiekastjes.

Hoeveel navigatiekastjes heeft TomTom verkocht en tegen welke prijs? Vanaf nu, de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal, krijgen beleggers het niet meer te weten.

TomTom heeft besloten geen verkoopaantallen en -prijs meer te geven van de navigatiekastjes.

De informatie was . Prijsdruk en verkopen waren een mooie indicator.

Software en diensten
Dat de navigatieproducent niet langer verkopen expliciet vrijgeeft zegt veel over de strategie van het bedrijf. TomTom is druk doende zijn producten- en dienstenmix aan te passen.

De onderneming wil minder afhankelijk worden van navigatieapparatuur en zich meer richten op het leveren van intelligente, digitale diensten met hoge marges. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inpassen van file-informatie in de snelste routeberekeningen.

Ook gaat het bedrijf via de kastjes commerciële informatie aan autorijders doorspelen. Waar zit het dichtstbijzijnde restaurant? En welke parkeergarage heeft nog vrije plekken?

TomTom heeft behoorlijke stappen gezet in die omslag naar software en digitale diensten. In het tweede kwartaal werd zo 24 procent van de totale verkopen (362 miljoen euro) binnen gehaald. Vorig jaar waren diensten en software in het tweede kwartaal nog maar goed voor 19 procent van de omzet.

Duidelijk is wel dat hogere omzetten nog steeds drijven op meer verkopen van navigatiekastjes. In het eerste kwartaal zijn de verkopen van TomTom traditioneel lager dan in de tweede periode van drie maanden. De omzet in de eerste drie maanden was 268 miljoen euro tegen 362 miljoen euro nu.

In die lagere verkoop was het aandeel van software robuuster dan nu. Begin dit jaar waren software en diensten nog goed voor bijna 30 procent van de omzet, in het tweede kwartaal 11 procent minder.
Gerelateerde artikelen