VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming blijft op zoek naar geld om te overleven

Eindelijk, eindelijk is Pharmings medicijn Rhucin goedgekeurd. Een opsteker, maar financieel blijft het Leidse biotechbedrijf gedwongen om gaten met gaten te vullen. Een nieuwe aandelenemissie ligt op de loer.

"We zijn heel blij met de sneller dan verwachte vooruitgang die is gemaakt met de Europese aanvraag voor Ruconest..." liet Pharming-topman Sijmen de Vries optekenen bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Je moet maar durven.

De lancering van Pharmings stermedicijn is al jaren geleden beloofd. Keer op keer kreeg het biotechbedrijf geen toestemming van Europese autoriteiten om Rhucin te gaan verkopen.

Afgelopen kwartaal kwam goedkeuring uiteindelijk wel en dus kan Pharming het middel tegen een erfelijke zwellingziekte dit jaar eindelijk toch op de markt brengen. Dat moet overigens gebeuren onder een andere naam, Ruconest.

Metaaldetector in witte jas
De introductie van Ruconest noemt topman De Vries het absolute aandachtspunt in de tweede helft van het jaar. Maar een blik op de cijfers en toelichting van de halfjaarcijfers van vandaag bewijst meteen dat De Vries toch vooral zal naarstig op zoek moet gaan naar geld. Dat moet de financiële positie van Pharming iets minder dramatisch maken en een aankomende schuldaflossing garanderen.

De resultaten van Pharming en toelichting lijken nog het meest op de duizelingwekkende, financiële trekzak. Veranderingen in converteerbare obligaties, warrants en aandelen volgen elkaar in duizelingwekkend tempo op. Steeds weer nieuw geld aantrekken om oude schulden te vereffenen.

Eind juni werden aandeelhouders nog geconfronteerd met een aandelenemissie tegen afbraakprijzen. Het concern haalde twaalf miljoen euro op tegen een prijs die 70 procent lager was dan de beurskoers. Op vragen van beleggers liet Pharming weten met . Zonder het opgehaalde geld zou de kas van Pharming half juni leeg zijn geweest.
Gerelateerde artikelen