VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 juli 2010

Docdata heeft last van groeipijnen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Internetdienstverlener Docdata surft mee op de forse groei in aankopen via internet. De omzet groeide afgelopen half jaar met 30 procent, ook al door een overname in Duitsland. Toch verwacht de onderneming dit jaar een lager resultaat te boeken dan vorig jaar.

Het blijft , de activiteiten die DocData ontplooit. Het Waalwijkse bedrijf is tegelijk internetservicebedrijf en industrieel technologieconcern. Beide onderdelen hebben niets met elkaar te maken.

Overeenkomst is wel dat beide takken groeien.

De relatief kleine technologiedochter IAI presteerde sterk. Vorig jaar was het onderdeel nog goed voor ruim vier procent van de omzet, dit jaar is het aandeel in de totale omzet gestegen naar 10,3 procent.

Ook de ‘webwinkel'-activiteiten zorgen voor fors meer omzet dan vorig jaar. Docdata heeft de webwinkels van Bol.com, Bijenkorf en V&D onder zijn hoede. Het zorgde voor een omzetgroei die hoger lag dan gemiddeld in de toch al goed draaiende e-commercemarkt.

Maar groeien gaat niet vanzelf, zo geeft topman Michiel Alting von Geusau duidelijk aan. Het bedrijf "heeft alle zeilen moeten bijzetten om de groei te realiseren." Dergelijke woorden uit de mond van een topman geven aan dat er flink wat zweet gevloeid moet zijn bij Docdata de laatste maanden. En daarvoor moet betaald worden. De kosten voor de eigen organisatie zijn "fors" gegroeid.

En ook de aangekochte groei zorgt voor flinke eenmalige kosten. Docdata nam eerder dit jaar in Duitsland het nagenoeg failliete e-commerce-bedrijf Dohmen Solutions over. De acquisitie kostte meteen 1,3 miljoen euro aan aanloopverliezen en reorganisatie. In de tweede helft van het jaar gaat Dohmen nogmaals voor meer dan 1 miljoen euro aan eenmalige lasten zorgen.

Gevolg is dat het bedrijfsresultaat van het e-commerce servicebedrijf van Docdata tot nu is gedaald met 1,1 miljoen euro, net als de bruto winstmarge. Voor heel 2010 wordt gerekend op een lager operationeel resultaat dan in 2009.

Dit jaar staat voor Docdata in het teken van groei, zo had het bedrijf vooraf aangegeven. Die groei is er en zal nog wel even aanhouden. Daarmee is nu ook de tijd van beheersing gekomen. In de tweede helft wordt dan ook ingezet op "procesoptimalisatie."


Gerelateerde artikelen

DocData moet verkoop van groeiparel beter uitleggen
Onbevredigend bod op onderdeel DocData geeft minderheidsaandeelhouders het nakijken
Onbevredigend bod op onderdeel DocData geeft minderheidsaandeelhouders het nakijken
23-11-2015

Het bod van het Amerikaanse Ingram Micro op DocData’s meest kansrijke onder…

Lees verder

docdata overname
Sleuteljaar voor optimistisch Docdata
28-05-2013

E-commerce-dienstverlener Docdata is een voor het bedrijf spannend jaar goe…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}