VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Docdata heeft last van groeipijnen

Internetdienstverlener Docdata surft mee op de forse groei in aankopen via internet. De omzet groeide afgelopen half jaar met 30 procent, ook al door een overname in Duitsland. Toch verwacht de onderneming dit jaar een lager resultaat te boeken dan vorig jaar.

Het blijft , de activiteiten die DocData ontplooit. Het Waalwijkse bedrijf is tegelijk internetservicebedrijf en industrieel technologieconcern. Beide onderdelen hebben niets met elkaar te maken.

Overeenkomst is wel dat beide takken groeien.

De relatief kleine technologiedochter IAI presteerde sterk. Vorig jaar was het onderdeel nog goed voor ruim vier procent van de omzet, dit jaar is het aandeel in de totale omzet gestegen naar 10,3 procent.

Ook de ‘webwinkel'-activiteiten zorgen voor fors meer omzet dan vorig jaar. Docdata heeft de webwinkels van Bol.com, Bijenkorf en V&D onder zijn hoede. Het zorgde voor een omzetgroei die hoger lag dan gemiddeld in de toch al goed draaiende e-commercemarkt.

Maar groeien gaat niet vanzelf, zo geeft topman Michiel Alting von Geusau duidelijk aan. Het bedrijf "heeft alle zeilen moeten bijzetten om de groei te realiseren." Dergelijke woorden uit de mond van een topman geven aan dat er flink wat zweet gevloeid moet zijn bij Docdata de laatste maanden. En daarvoor moet betaald worden. De kosten voor de eigen organisatie zijn "fors" gegroeid.

En ook de aangekochte groei zorgt voor flinke eenmalige kosten. Docdata nam eerder dit jaar in Duitsland het nagenoeg failliete e-commerce-bedrijf Dohmen Solutions over. De acquisitie kostte meteen 1,3 miljoen euro aan aanloopverliezen en reorganisatie. In de tweede helft van het jaar gaat Dohmen nogmaals voor meer dan 1 miljoen euro aan eenmalige lasten zorgen.

Gevolg is dat het bedrijfsresultaat van het e-commerce servicebedrijf van Docdata tot nu is gedaald met 1,1 miljoen euro, net als de bruto winstmarge. Voor heel 2010 wordt gerekend op een lager operationeel resultaat dan in 2009.

Dit jaar staat voor Docdata in het teken van groei, zo had het bedrijf vooraf aangegeven. Die groei is er en zal nog wel even aanhouden. Daarmee is nu ook de tijd van beheersing gekomen. In de tweede helft wordt dan ook ingezet op "procesoptimalisatie."Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen