VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie smallcappers die profiteren van jubelende Duitse consument

Een decennia lang hield de Duitse consument de hand op de knip, maar de afgelopen maanden is dat beeld compleet anders. Deze drie fondsen zullen daar maar wat blij om zijn.

Hoewel Duitsland Europa door de crisis heeft gesleept, heeft de Duitse consument zich de afgelopen jaren weinig uitbundigheid getoond.

Recent is daar verandering in gekomen, ook al dankzij de stijgende lonen, toenemende werkgelegenheid en dalende energieprijzen.

Dat is zeer goed nieuws voor een groot aantal Nederlandse beursfondsen dat veel omzet haalt uit Duitsland.

Beleggers zijn al flink vooruitgelopen op deze ontwikkeling, waardoor de koersen een flinke klim hebben gemaakt.
Dat is bijvoorbeeld het geval met de aandelen van Accell, Beter Bed en Docdata.

Toch is het niet alleen de opleving in Duitsland die deze beursfondsen populair maakt bij beleggers. Een overzicht.

Accell

Resultaten 2014
De Heerenveense fietsfabrikant Accell verraste bij de jaarcijfers met een mooie autonome groei van 8 procent, vooral aangedreven door de elektrische fiets.

In Duitsland, goed voor ruim 22 procent van de omzet, wist Accell marktaandeel te winnen. De elektrische fiets valt ook zeer bij de Duitser in de smaak.

Vooruitzichten
Accell zal dit jaar zeker profiteren van de kooplustige Duitse consument. Na de stevige winstgroei van 37 procent over 2014 voorspelt het bedrijf een verder stijging van winst en omzet.

Analisten waren zeer te spreken over de cijfers van Accell. De meesten gaan echter niet verder dan een houdadvies met een koersdoel rond de huidige beurskoers van 16 euro.

In de gaten houden
Grootste bedreiging zit dit jaar in het negatieve effect dat uit zal gaan van de wijziging van de Nederlandse regeling om fiscaal vriendelijk een fiets te kopen voor het woon-werkverkeer.

Beter Bed

Resultaten 2014
Na al een opvallend goed derde kwartaal verrast slaapkamerdetaillist Beter Bed ook met de jaarcijfers. De nettowinst verdubbelde ruimschoots.

Een autonome omzetgroei van bijna 12 procent in het vierde kwartaal en een fors winstherstel door eerder doorgevoerde efficiëntie spreken tot de verbeelding.

Recente krimp in Duitsland is omgeslagen in een fraaie autonome expansie van 11,5 procent. Duitsland is goed voor ruim de helft van de omzet van Beter Bed en een nog groter deel van het resultaat.

Vooruitzichten
Beter Bed denkt dat het ingezette herstel zich dit jaar zal voortzetten. In eigen land bestaat nog wel veel onzekerheid over de kracht van de woningmarkt, waar Beter Bed flink van afhankelijk is.

Analisten reageerden unaniem positief op de cijfers en vooruitzichten van het bedrijf uit Uden. Koopadviezen blijven gehandhaafd, maar de beurskoers ligt al rond de afgegeven koersdoelen.
Gerelateerde artikelen