VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exact blijft hopen op omzetgroei

Exact blijft omzet verliezen. In het tweede kwartaal is de krimp minder dan in de drie maanden daarvoor. Het softwarebedrijf klampt zich vast aan eerste tekenen van wereldwijd economisch herstel.

Je moet het ze nageven. De mannen en vrouwen van het Delftse softwarebedrijf Exact blijven optimistisch. Exact put hoop uit de resultaten over het eerste halfjaar. De eerste groene scheuten zijn ook dit jaar gevonden.

Dat is een prestatie op zich, want eigenlijk moet het bedrijf vooral minnetjes laten optekenen. De omzet daalde met 5 procent ten opzichte van de eerste helft van 2009, alle divisies (Licenties, Onderhoud en Service) dragen bij aan de teruggang.

Exact hield ook nog eens minder over van die lagere omzet. De operationele marge daalde verder naar 19,6 procent ten opzichte van 20,1 procent in de eerste helft van 2009. Eenmalige posten drukken deze marge. Het bedrijfsvliegtuig ging met verlies de deur uit en het faillissement van een aantal klanten zorgde voor een tegenvaller.

Maar ook ten opzichte van de laatste maanden van 2009 is er geen verbetering te zien terwijl de forse kostenbesparingen nu toch vruchten zouden moeten afwerpen.

De operationele kasstroom geeft misschien wel het beste beeld van de geldstromen die het bedrijf binnen komen en weer verlaten. Ook hier noteert Exact een min, zij het bescheiden: 1,7 procent. Die lichte daling ziet het bedrijf zelf als bewijs van een "aanhoudend sterke omzetting van winst naar cash."

Lager interim-dividend
Opnieuw is het glas dus halfvol en dat doet denken aan de dagen van de recent opgestapte topman Rajesh Patel. Patel wist de groei er maar niet in te krijgen bij Exact maar zag altijd lichtpuntjes.

De laatste periode waarin Patel actief was wordt nu afgesloten met drastische verlaging van het interim-dividend. Vorig jaar ontvingen aandeelhouders 0,66 euro tussentijds, nu nog maar 0,52 euro, meer dan 21 procent minder.

Voorzichtig herstel
De beoogd opvolger van topman Patel, commissaris Martijn Janmaat, is nog niet benoemd door aandeelhouders. En dus moet de enige overgebleven bestuurder Max Timmer -een half jaar in dienst- de resultaten toelichten.

Timmer klampt zich vast aan voorzichtig herstel in licentieomzet "na zes kwartalen van licentieomzetdaling." Exact ziet vanaf nu voorzichtig herstel van de economie. Dat heeft het nu hard nodig. De kracht om tegen de stroom in uitblinker op de markt te worden is voorlopig niet aanwezig.
Gerelateerde artikelen