VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ontslagen USG-topman toucheert 1,5 miljoen euro

De beste uitzendbaan van het jaar is nu al vergeven. Het huwelijk tussen Herman Van Campenhout en USG People duurde slechts vier maanden. Hij krijgt 1,5 miljoen euro mee, ruim twee jaarsalarissen.

Dit maakte USG bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Slechts 4 maanden regeerde Herman van Campenhout vanuit zijn Almeerse kantoor over uitzendconcern USG.

De Belg kwam over van Reed Elsevier als opvolger van Ron Icke, jarenlang de vertrouweling van USG oprichter, grootaandeelhouder en commissaris Alex Mulder.

Na vijf kwartalen van krimp was het krediet van Icke op; een nieuwe man moest voor fris elan zorgen bij USG.

Buitenstaander Van Campenhout slaagde daar niet in. Bij zijn officiële benoeming in maart dit jaar betitelde de raad van commissarissen (rvc) Van Campenhout als "een excellente CEO die de strategie van USG People verder zal verdiepen en dat op een enthousiaste en voortvarende wijze zal uitdragen".

Van deze positieve kwalificaties is na amper 4 maanden kennelijk weinig meer over. Een verklaring van USG meldt dat "de commissarissen en Van Campenhout in goed wederzijds overleg (besloten hebben, red.) dat een verdere voortzetting van het dienstverband niet zinvol is."

Een afscheid "in goed overleg" staat een vertrekpremie blijkbaar niet in de weg. Inclusief Van Campenhouts reguliere salaris heeft hij bij USG zo'n 400 duizend euro per maand getoucheerd. In financieel opzicht is zijn uitzendbaan een succes gebleken. Voormalig cfo en insider Rob Zandbergen, eerder al interim-ceo, wordt definitief de nieuwe baas.

Troebel
Van Campenhout is via headhunter bureau Egon Zehnder binnen gekomen bij USG. Het waren de headhunters van het gerenommeerde kantoor die Van Campenhout overhaalde om Reed Elsevier te verruilen voor USG.

Saillante bijkomstigheid is de betrokkenheid van Egon Zehnder-oprichter Joost van Heijningen Nanninga bij USG. Van Heijningen Nanninga is jarenlang commissaris bij USG.

Het laat zich raden dat hijzelf de mogelijke botsingen tussen die twee rollen heeft onderkend. Maar als het de norm is om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, dan verdient de rol van Van Heijningen Nanninga geen schoonheidsprijs.

Naast de 1,5 miljoen voor Van Campenhout is ook Egen Zehnder financieel beter geworden van wat nu een mismatch blijkt. In het jaarverslag van USG staat dat het kantoor "een in het maatschappelijk verkeer normaal geachte vergoeding van 500 duizend euro" heeft ontvangen.

Onduidelijk is of USG stappen zal ondernemen om (een deel van) de fee terug te vorderen.

Nederland blijft achter
Het afgelopen kwartaal kon er voor het eerst in zeven kwartalen weer een lichte omzetgroei worden genoteerd. Maar alleen buiten thuisland Nederland. Daar daalden de inkomsten in alle drie segmenten (algemeen uitzenden, specialistisch uitzenden en detachering van professional), in totaal met 10 procent.

In België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland varieerde de omzetgroei van een magere twee procent (specialistisch uitzenden Duitsland) tot 50 procent in Frankrijk. USG typeert Frankrijk als een "frontrunner" op de weg richting marktherstel. Zowel in Duitsland als in Spanje was dit echter niet voldoende om een positieve ebita te realiseren.

USG zag in het tweede kwartaal de groepsomzet ten opzichte van dezelfde periode in 2009 met drie procent toenemen tot 747 miljoen euro. De brutowinstmarge (omzet minus kosten van de omzet) bedroeg 22 procent, een daling ten opzichte van de 22,6 procent per ultimo juni 2009.

De winst voor rente, belasting en amortisatie (ebita) kwam uit op 18 miljoen euro (ebita marge 2,4 procent), een stijging van ruim 50 procent. Voldoende om in het eerste halfjaar een nettowinst te kunnen rapporteren was dit niet. Onder aan de streep resulteerde een verlies van tien miljoen euro tegenover een verlies van 24 miljoen euro een jaar eerder.

Aangetaste kasstroom
Keerzijde van de omzetgroei was dat USG ruimere betalingstermijnen aan haar klanten heeft moeten gunnen. Door een hogere debiteurenpost en een hogere belastingaanslag daalde de operationele kasstroom van 86,7 miljoen euro vorig jaar naar 2,5 miljoen euro nu. Aan de andere kant betaalt USG haar eigen rekeningen ook later.

Blijvend herstel aanstaande
Het landenbreed herstel (met uitzondering van Nederland) duidt volgens bestuursvoorzitter Rob Zandbergen op een nakend blijvend marktherstel. Nederland liet wel een bescheiden opleving zien in de productie- en transportsector, maar de dienstenindustrie verbetert slechts zeer geleidelijk.

Topman Zandbergen heeft er vertrouwen in dat het herstel op de thuismarkt gedurende het derde kwartaal meer zichtbaar zal zijn. "Uitgaande van voortgaand marktherstel is USG uitstekend gepositioneerd om optimaal te kunnen profiteren".

Voor heel 2010 worden weer zwarte cijfers verwacht. Ook zou er weer ruimte zijn voor dividend.




Gerelateerde artikelen