VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het KPN-recept: minder omzet, minder kosten, betere marge

De laatste halfjaarresultaten van KPN-topman Scheepbouwer geven een vertrouwd beeld: lagere omzet, kostenbesparingen, mooie marges, een gedegen kasstroom. Scheepbouwers opvolger moet voor omzetgroei gaan zorgen.

Een kwartaal zonder grote verrassingen. Zo zijn de resultaten tussen april en juli van telecom-concern KPN te typeren.
De omzet daalde opnieuw, nu met 1,7 procent.

Vooral de Nederlandse telecomactiviteiten en Getronics waren debet aan die afname. Nog steeds voelt KPN de economische onzekerheid in haar zakelijke markt. En ook de inkomsten uit vaste telefonie blijven terug lopen.

Op de Nederlandse markt, nog altijd goed voor 70 procent van de totale inkomsten, daalde de omzet in één jaar tijd met meer dan 4 procent. Dankzij verdere inperking van de kosten wist KPN de winstgevendheid te verbeteren. Marges op de verkopen in Nederland stegen met twee procent tot 52,2 procent.

Rust na veiling
Tegelijk was het ook een kwartaal waarin de nodige onzekerheid werd weggepoetst. En dan gaat het primair om de onzekerheid over de positie in Duitsland, waar KPN aanwezig is met dochter E-Plus.

Eind mei volgde de apotheose van de veiling voor mobiele frequenties in Duitsland. Zoals verwacht greep KPN naast de hoofdprijs, de beste frequenties om mobiel internet in Duitsland uit te rollen. KPN legde het af tegen Vodafone, Telefonica en Deutsche Telecom.

KPN pokerde niet mee in het miljardenspel van de drie grote broers en spendeerde ruim 280 miljoen euro aan een reeks andere frequenties. Die investering was onvermijdelijk om via Duitse dochter E-Plus toekomst te hebben in de grootste consumentenmarkt van Europa (eind 2009 waren er meer dan 108 miljoen SIM-kaarten actief in Duitsland).

E-Plus presteerde in het tweede kwartaal goed. Op de overvolle Duitse markt wist de prijsvechter in een half jaar het operationeel resultaat met 1,7 procent te stuwen. Na een aarzelend eerste kwartaal waarin KPN's mobiele telefonie-koning Stan Miller opstapte leverde vooral het tweede kwartaal extra inkomsten op.

Opvolging Scheepbouwer
Volgend jaar vertrekt Ad Scheepbouwer na tien jaar aan de top bij KPN. De redder van het telecom-concern verwacht zijn loopbaan af te sluiten met een stijging van de omzet. KPN denkt immers dezelfde omzet te halen als vorig jaar en dan zal er komende maanden een tandje bij moeten.

De aandacht zal komende maanden uitgaan naar de opvolging van Scheepbouwer. De recent aangetreden voorzitter van de raad van commissarissen, Jos Streppel, kreeg bij binnenkomst al de taak om een geschikte opvolger te vinden.

CEO Scheepbouwer geeft daarbij de voorkeur aan een interne kandidaat, maar er kan nog steeds voor een buitenstaander worden gekozen.

Huidige bestuurders Baptiest Coopmans en Eelco Blok zijn de voornaamste interne kandidaten.
Het zal het uiterste van commissaris Streppel vergen om een kandidaat te kiezen én de verliezer binnen boord te houden.

In de race voor opvolging sneuvelde eerder al bestuurders Marcel Smits en Stan Miller. Als behalve Scheepbouwer nog een afgewezen kroonprins het bedrijf verlaat dan wordt de top van KPN wel erg rigoureus vernieuwd.

 Doelstellingen KPN voor 2010
 




Gerelateerde artikelen