VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman zorgt voor meer rust bij uitgever Reed Elsevier

Reed Elsevier draait onder de nieuwe topman Erik Engstrom minder slecht. Mede dankzij de wat minder dramatische marktomstandigheden ziet het uitgeefconcern de omzet minder hard dalen. Afstoten of overnemen is nog niet aan de orde.

Definitief herstel is nog niet te bespeuren bij uitgeefconcern Reed Elsevier. In de eerste helft van het jaar zijn omzet en winstgevendheid gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Maar de echte glijvlucht naar beneden lijkt te zijn gestopt. Het aangepast operationeel resultaat daalde in het afgelopen halfjaar met 3% tot 758 miljoen Britse ponden en dat is beter dan verwacht.

Reed heeft nog altijd last van moeilijke economische omstandigheden. De markten voor advertenties en promotie daalden in het tweede kwartaal echter aanzienlijk minder snel en "lijken te stabiliseren", zo zegt voorzitter Anthony Habgood van Reed Elsevier.

Business Information blijft zorgenkindje
Zorgenkindje is nog steeds Reed Business Information(bladen en websites, waaronder opinieweekblad Elsevier en Boerderij). RBI zag de omzet met 19% dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het onderdeel stond lang op de nominatie om verkocht te worden, maar bij gebrek aan belangstelling is RBI uit de etalage gehaald en flink afgeslankt. Zo werd bijvoorbeeld zakenblad FEM Business opgeheven.

Reed Elsevier zegt ‘significante stappen' te zullen blijven nemen om de kosten te beperken bij dit onderdeel, en de portefeuille om te vormen door bepaalde titels te verkopen of te beëindigen.

Elsevier Science, dat zich richt op wetenschappelijke en medische publicaties, boekte een omzetgroei van 2%, ondanks budgetbeperkingen bij academische instellingen. Juridische tak LexisNexis boekte evenveel omzet als in de eerste helft van vorig jaar.


Winnaar was divisie Reed Exhibitions, de evenementendivisie van Reed, dat een omzetgroei van acht procent boekte. De jaarlijkse evenementen die dit onderdeel organiseert trokken meer bezoekers. Die groei werd gerealiseerd in China, Brazilië en Rusland. Europa, VS en Japan was er krimp.

Eerder dit jaar waren er dat Reed juist dit onderdeel zou moeten verkopen aan durfkapitalisten. Topman Engstrom ontkende de verkoop, net als het volledig los laten van Reed Business Information.

Pas op de plaats
Ook aan verdere overnames denkt de Zweed nauwelijks. Nieuwe forse saneringsrondes ziet hij voorlopig niet zitten. Hij wil eerst de zaakjes intern op orde krijgen, ‘focus op autonome groei' heeft dat dan.

Het zijn allemaal geen spectaculaire vergezichten die de nieuwe topman schetst, Engstrom lijkt er in te slagen wat rust te brengen binnen de organisatie. Hij kiest de weg van de geleidelijkheid. En dat was hard nodig na de chaos bij Reed vorig jaar: drie topmannen in een jaar, een nieuwe president-commissaris en een bliksememissie van aandelen.

En ook geen winstwaarschuwingen meer. Engstrom doet geen uitspraken over de marges komende jaren. Maar de eerdere verwachting over de winstgevendheid voor dit jaar (iets lager dan vorig jaar) kon gehandhaafd blijven. Beleggers waren er al tevreden mee.
Gerelateerde artikelen