VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING presteert sterk in complex tussenjaar

Topman Jan Hommen wil ING simpeler en eenvoudiger maken. Maar voorlopig dijt de bankverzekeraar verder uit. De resultaten over het tweede kwartaal zijn sterk, de afsplitsing van de verzekeringspoot draait op volle toeren.

"Resultaten zijn beter dan de markt had verwacht ", . Hij spreekt over een "sterk kwartaal" aan de bankkant en "redelijke" prestaties aan de verzekeringskant.

Dat zijn tamelijk enthousiaste woorden voor een koele technocraat als Hommen. En daar is alle aanleiding voor.

ING heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van meer dan één miljard euro (euro 1090 mln). De winstniveaus van voor de financiële orkaan in het najaar van 2008 zijn weer in zicht. Vorig kwartaal lag de winst op 1,33 mrd. Over het tweede kwartaal in 2009 stokte de winst op 71 mln.

De sterke resultaten laten onverlet dat ING hard werkt aan een flinke afslankkuur. Uiterlijk in 2013 moet de verzekeringspoot de deur uit. En ook de Amerikaanse internetbank ING Direct moet van de hand gedaan worden op last van Brussel. ING gaat zich concentreren op Europa en houdt ruimte over voor buitenkansjes in veelbelovende groeimarkten.

Vorig jaar werden al wat activiteiten van de hand gedaan. ING Canada en Zwitserland werden verkocht, verzekeringen in Zuid-Amerika afgestoten en ook in Australië en Rusland trok ING zich verder terug.

De verkoop van deze activiteiten hebben de balans van ING wat verkleind. Maar inmiddels groeit deze weer. Het balanstotaal is in het tweede kwartaal met euro36 mrd gestegen naar euro 1027 mrd. De leningenportefeuille steeg met euro 23 mrd naar 586 mrd.

Ontvlechting mega-operatie
Het streven naar "simpeler" en "eenvoudiger" om het concern beter bestuurbaar te maken lukt in overgangsjaar 2010 maar matig. Het ontvlechten van bank- en verzekeringsactiviteiten is in volle gang en omvat inmiddels liefst 1100 projecten. 

Hommen is enthousiast over de voortgang van de ontvlechting. De verzekeringsactiviteiten moeten aan het eind van dit jaar zelfstandig van de holding kunnen functioneren. Dan moet opnieuw maar eens de balans worden opgemaakt of "simpeler en eenvoudiger" is gelukt.

Prestaties bank- en verzekeringstak ING
De bankentak boekte een winst voor belastingen van 1,61 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was die tak nog voor 186 miljoen euro in het rood gegaan.

De volumes blijven groeien en de marges blijven gezond, schrijft ING. Bovendien moest de groep ook minder geld opzijzetten voor dubieuze kredieten en heeft het de kosten goed in de hand.

Opvallend is ook de winstgroei van ING Direct. De internetbank van ING was in het verleden een succesvolle groeimotor maar de grote Amerikaanse tak bleek in crisistijd een veroorzaker van veel leed (ING investeerde gelden uit ING Direct in Amerikaanse rommelkredieten en andersoortige hypotheekproducten).

Nu is de internetbank terug op winstkoers. De onderliggende winst kwam in het tweede kwartaal uit op 406 miljoen euro, de helft meer dan in het eerste kwartaal. Vorig jaar werd er van april tot juli nog 175 miljoen euro verlies geleden.  
De winstgroei is te danken aan hogere renteopbrengsten voor ING en lagere afschrijvingen.Een bemoedigend resultaat voor ING. Het zal de verkoopprijs van dit onderdeel ten goede komen.

De verzekeringsactiviteiten leden een verlies van 115 miljoen euro. Een jaar eerder boekte deze divisie nog een winst van 242 miljoen euro. De zwakkere cijfers zijn vooral te wijten aan de tegenvallende prestatie van de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten, die zwaar te lijden hadden onder de malaise op de beurzen.

In het tweede kwartaal daalde de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 met bijna 12 procent. ING heeft die pijn ook gevoeld.
Gerelateerde artikelen