VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kredietbeoordelaar draait Aegon de duimschroeven aan

Kredietbeoordelaar S&P heeft Aegon strengere kapitaaleisen opgelegd om de huidige AA-rating te behouden. Het kapitaaloverschot van de verzekeraar is daardoor afgenomen. Een tegenvaller, met het oog op de nog terug te betalen staatssteun.

Ondanks alle kritiek die kredietbeoordelaars kregen voor hun rol richting kredietcrisis is hun oordeel nog altijd een dogma voor financiële partijen. Een hoge kredietbeoordeling behouden is heilig, het maakt het makkelijker en goedkoper om geld op te halen op de kapitaalmarkt.

De strengere eisen die Standard & Poors verzekeraar Aegon onlangs oplegde zal dan ook voor de nodige onrust hebben gezorgd op het hoofdkantoor in Den Haag. Om de hoge AA-kredietbeoordeling te behouden was er eigenlijk maar één weg: ingaan op de eisen van S&P.

En dat heeft consequenties. Het overschot aan kapitaal bovenop de drempel die als eis voor de AA-rating is gesteld daalde afgelopen kwartaal fors.

Na het eerste kwartaal was het overschot 3,7 mrd euro, nu blijft daar 3 mrd euro van over.

Daarmee zit de verzekeraar nog wel ruim boven de grens die het zelf hanteert, een overschot van 1,5 mrd tot 2 mrd euro. Maar de markt beoordeelt die interne maatstaf als zuinig. Nieuwe regelgeving voor verzekeraars (Solvency 2) zal hogere kapitaaleisen nodig maken.

Aegon heeft forse kapitaaloverschotten nog voor een ander belangrijk doel nodig: afbetaling van de resterende twee miljard aan ontvangen staatssteun. In oktober 2008, vlak na de val van Lehman Brothers ontving Aegon drie miljard aan staatssteun. .

De resterende twee miljard ervaart de verzekeraar als een steeds zwaarder blok aan het been. De steun betekent overheidsbemoeienis. Zo droeg de Nederlandse Staat twee commissarissen als interne toezichthouder voor bij Aegon. Bovendien mag Aegon geen overnames plegen zolang het geld niet is terug betaald. `

Het is nogal wrang dat Aegon liet weten de steun achteraf niet nodig te hebben gehad om te overleven. Als een van de weinige verzekeraars ter wereld nam Aegon het zekere voor het onzekere.

Topman Wynaendts zei : 'Niemand wist wat er na de val van Lehman zou gaan gebeuren. We wilden aan de veilige kant blijven zitten, de kapitaalmarkt zat volledig op slot.'

Het blijkt een dure vorm van veiligheid voor een bedrijf dat toch gespecialiseerd zou moeten zijn in risico. Saillant detail: Aegon vroeg de steun aan omdat het bang was dat het zijn AA-rating zou verliezen. Diezelfde vrees maakt nu terugbetaling van de steun wellicht moeilijker.

Het bedrijf verwacht binnenkort een reactie van de Europese Commissie op een eerder ingediend plan om goedkeuring te krijgen voor de ontvangen steun.

Goed tweede kwartaal; ‘voldoende' belangstelling Amerikaanse dochter
De resultaten van Aegon over het twee kwartaal waren boven verwachting dankzij hogere beleggingsinkomsten en een gestegen Amerikaanse dollar.

Het onderliggende resultaat vóór belastingen liep op tot euro 522 mln, vergeleken met euro 415 mln in dezelfde periode van vorig jaar.

Het bedrijf verantwoordt een nettowinst van euro 413 mln, tegenover nog een verlies van euro 161 mln een jaar geleden. De geboekte winst van euro 413 mln is boven de verwachting van analisten.

De afboekingen zijn gedaald tot euro 77 mln, het laagste niveau in twee jaar.

Vooral de verkopen in Groot-Brittannië en de VS waren sterk. In Groot-Brittannië gaat de verzekeraar door met snijden in de kosten.

In de VS heeft Aegon onderdelen van herverzekeraar Transamerica . Er is voldoende belangstelling van kopers, aldus ceo Alex Wynaendts. Een wat zuinig uitspraak, die lijkt aan te geven dat de potentiële overnemers niet in rijen van drie voor de deur staan.

Aegon heeft de herverzekeraar enkele maanden geleden te koop gezet, omdat deze niet tot de kernactiviteiten wordt gerekend. Het bedrijf wil zich focussen op levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer.

In een interview met persbureau Dow Jones wilde topman Wynaendts niet ingaan op de vraag, of de opbrengst van de verkoop van TransAmerica gebruikt gaan worden om de Nederlandse staat terug te betalen.
Ongetwijfeld zal een snelle verkoop tegen een goede prijs hierin wel helpen.




Gerelateerde artikelen