VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon trekt voor de zomer van 2011 het staatsinfuus los

Aegon meldt een akkoord te hebben met de Europese Commissie over (terugbetaling) van staatssteun. Volgende zomer moet de resterende 2 miljard euro afgelost zijn. De verzekeraar betaalt 200 miljoen minder aan boetes dan oorspronkelijk afgesproken.

De raderen in de Brusselse besluitvorming hebben hun eigen ritme, en dat kan soms wat lastig uitpakken.

Aegon laat vandaag weten overeenstemming te verwachten met de Europese Commissie over de ontvangen staatssteun.

Het gaat om de drie miljard aan steun die Aegon eind 2008 ontving. Nu pas is definitieve duidelijkheid over de voorwaarden van terugbetaling van die steun.

Deze maand betaalt Aegon 500 miljoen euro terug, de overige 1,5 miljard euro volgt voor eind juni volgend jaar. Na onderhandelingen met het ministerie van Financiën en de Europese Commissie is de terugbetalingspremie verlaagd. Aegon betaalt nu per saldo een premie van 40 procent in plaats van 50 procent. Het scheelt Aegon circa 200 miljoen euro.

Eind 2008 ontving Aegon 3 mrd Staatssteun. Volgende zomer moet alles afgelost zijn
Wanneer? Terugbetaalde steun (euro) Premie (euro) Terug te storten (euro)
Eind november 2009 1 mrd 130 mln  1,13 mrd
Augustus 2010 0,5 mrd 62,5 mln 562 mln
Voor 1 juli 2011 1,5 mrd 750 mln 2,25 mrd
 Totaal 3 mrd 942,5 mln 3,94 mrd

Aegon had de overeenkomst met Brussel graag vorig week . Bij die gelegenheid moest topman Wynaendts de kaken nog stijf op elkaar houden over de afspraken.

Beperkingen
Duidelijk is in ieder geval dat het Aegon allemaal niet snel genoeg kan gaan. De verzekeraar wil het staatsjuk van zich afwerpen. De beperkingen die de miljardensteun met zich meebrengen knellen bij plannen voor de toekomst.

Volgens Aegon zal de Europese Commissie vandaag een aantal beperkende maatregelen opleggen, totdat de staatssteun geheel is terugbetaald. Dat betekent onder andere dat Aegon tot die tijd geen acquisities zal mogen doen, behalve in de Spaanse markt, en geen prijsleider mag zijn op de markt voor hypotheken en internetsparen in Nederland. Ook zal geen dividend worden uitgekeerd tot alle staatssteun is terugbetaald.

Herstructureren
Aegon zal behalve deze maatregelen ook een herstructureringsplan moeten overleggen. Concurrent ING dat ook steun ontving moet, op last van afspraken met Brussel, onder meer de verzekeringspoot afsplitsen en de Amerikaanse internetbank afstoten.

De verzekeraar geeft acte van het eigen goede gedrag sinds de crisis: "AEGON heeft sinds juni 2008 in alle bedrijfsonderdelen de kapitaalpositie versterkt, de blootstelling aan risico's op de financiële markten verminderd, de kosten verlaagd en de operationele efficiency verhoogd."

Aegon wil zijn kapitaalbasis verder versterken en gaat de eigen activiteiten op de Amerikaanse markt verder afbouwen. Ook zal Aegon de risico's verkleinen waaraan het bloot staat op de Amerikaanse markt. Risico's moeten ook meer worden afgedekt.

Het lijkt erop dat Aegon de miljardensteun bij voorkeur afbetaalt zonder opnieuw een  te moeten doen. De resterende 2,8 miljard euro moet uit het eigen overschot op de kapitaalbuffer komen plus kasgeld en geld uit mogelijk af te stoten onderdelen (TransAmerica).

Emissie niet uitgesloten
Toch sluit chief executive Alex Wynaendts van Aegon een aandelenemissie niet uit. Markten houden al langer rekening met een nieuwe uitgifte van aandelen van Aegon. 

Het optelsommetje makend is een dergelijke actie helemaal niet vreemd. Aegon moet 2,8 miljard terug betalen, wil de eigen kapitaalspositie verbeteren en zal na volgende zomer ook wel weer eens op overnamepad willen.

Dan lijkt geld en betrokkenheid van aandeelhouders niet vreemd. Bij beleggers overheerst voorlopig tevredenheid nu een duidelijk einde in zicht lijkt van de een beschamende periode voor Aegon.




Gerelateerde artikelen