VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Detacheerder Brunel krijgt pak rammel van beleggers

Detacheerder Brunel kondigde een paar maanden terug snel herstel van de markt aan. Dat herstel is er nu nog niet en dat speelt Brunel parten. De markt is zwaar teleurgesteld. Het aandeel daalt fors. 

"Wellicht over twee maanden," antwoordde Brunel-topman Jan Arie van Barneveld op de vraag wanneer de markt voor hoger opgeleid personeel in West-Europa weer zou herstellen. Die uitspraak deed de topman in maart.

Vier maanden later was het aangekondigde herstel er nog steeds niet. Dat blijkt althans uit de halfjaarcijfers die met het nodige chagrijn zijn onthaald door de markt.

Brunel zag de omzet in de voorbije zes maanden met 9 procent dalen tot 334,9 miljoen euro. De winst voor belastingen daalde met liefst 31 procent tot 16 miljoen euro. Het tweede kwartaal

Volgens topman Jan Arie van Barneveld liet vooral het herstel in Nederland de afgelopen maanden langer op zich wachten dan verwacht. Dat is op zich geen verrassing. Ook uitzender Randstad ziet de vraag naar gespecialiseerd personeel in Nederland .

Maar bij Brunel halveerde de winst halveerde de winst ten opzichte van de eerste zes maanden van 2009. Geen reden voor de topman om zijn optimisme te laten varen: "gezien de indrukwekkende groei die we momenteel meemaken in Duitsland, hebben we er alle vertrouwen in dat de opleving van de activiteit in Nederland zal volgen", stelde Van Barneveld.

Dat zal nodig zijn om de grote woorden van de topman en zijn president-commissaris in de laatste aandeelhoudersvergadering waar te kunnen maken. Tijdens die bijeenkomst in mei was er de overtuiging dat Brunel klaar was om weer groeipercentages van 15 à 20 procent weer te halen.

Dat lijkt er voorlopig niet in te zitten, blijkt ook uit de resultaten van Brunels grootste divsie: Energy, dat personeel levert aan de energie-industrie. Energy zag het resultaat fors inzakken. Dat viel deels te verwachten. Vorig jaar rond deze tijd had Brunel nog twee grote contracten, de bijbehorende projecten zijn inmiddels afgerond. En ook de investeringen in de toekomst van Energy, verreweg de grootste omzetgenerator van Brunel zijn te billijken.

Het lijkt er echter op alsof Brunel de kosten niet strak heeft weten te beteugelen. Voor de energie-divisie liepen die sterk op.

Vooruitzichten
Het derde kwartaal zal voor Brunel beter zijn dan het tweede, zo verzekerde Brunel voorziet groei van verschillende bedrijfsonderdelen, maar slechts een beperkte groei in Nederland in de tweede helft van 2010.

Robert van der Hoek, vandaag exact een jaar CFO van Brunel, ziet de Energy-divisie over een jaar ‘echt'los gaan.

Maar specifieke verwachtingen voor de rest van 2010 zijn niet gegeven. Teleurstellend, spelers in de markt voor flexibel werk zouden toch een paar maanden vooruit moeten kunnen kijken.

Beleggers en analisten zetten hun teleurstelling om in actie. KBC verlaagde meteen het advies voor Brunel; beleggers trappen het aandeel met 14 procent naar beneden op vrijdag.




Gerelateerde artikelen