VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buitenstaander Broeders krijgt de leiding bij familiebedrijf SHV

Annemieke Fentener van Vlissingen heeft haar oude studievriend John Paul Broeders weten te strikken voor het bestuursvoorzitterschap bij SHV. Daarmee breekt het concern opnieuw met een traditie.

John Paul Broeders verlaat na vierenhalf jaar leiderschap tankopslagbedrijf Vopak. Hij heeft een aanbod gekregen om (op termijn) topman te worden van handelsconcern SHV.

Broeders zal bij SHV de opvolger worden van de Ier Patrick Kennedy. Diens benoeming in 2006 zorgde al voor een trendbreuk bij de Steenkolen Handels-Vereeniging (sinds 1896).

Kennedy, ruim dertig jaar actief binnen het SHV-imperium, is de eerste buitenlander aan het roer van het familieconglomeraat van de familie Fentener van Vlissingen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Annemiek Fentener van Vlissingen bestuursvoorzitter zou worden. Maar in 2000 besloot de telg uit de steenrijke ondernemersfamilie zich te wijden aan haar gezin met vier kinderen. In 2005 volgde zij haar oom Paul op als president-commissaris. 

Als John Paul Broeders de topman wordt van het familiebedrijf (onder andere actief in de olie- en gasproductie, duurzame energie en technisch onderhoud) is hij de eerste topman die van buiten wordt aangetrokken.

Tot nu werd voor de opvolging altijd veel belang gehecht aan ervaring binnen het eigen concern. Patrick Kennedy voldeed aan dat criterium dankzij tientallen dienstjaren en ook zijn voorganger Piet Klaver had een leven bij SHV achter de rug voordat hij de topfunctie innam.

Helemaal onbekend is Broeders niet binnen de familie Fentener van Vlissingen. De 46-jarige Broeders studeerde samen met president-commissaris Annemiek Fentener van Vlissingen bedrijfskunde in Groningen. Het duo raakte bevriend, het contact is gebleven door de jaren heen.

Nieuwe topman via vertrouwde route
De nieuwe topman bij Vopak wordt waarschijnlijk Eelco Hoekstra. (39) is de huidige divisie president Azië bij Vopak.

Op de keper beschouwd is de hang naar tradities bij Vopak nu een stuk sterker dan bij SHV. Ook de vertrekkend topman Broeders werd bestuursvoorzitter van Vopak na een presidentschap van de Aziatische activiteiten.
Gerelateerde artikelen