VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ordina schendt eigen doelstelling over schuld

Automatiseerder Ordina blijft keurig binnen de schuldafspraken met banken, zo laat het bedrijf weten. De eigen doelstelling over schulden is wel al gebroken en operationeel presteerde Ordina beroerd in het eerste halfjaar.

Ordina verwacht ook in de toekomst binnen de financieringsafspraken met banken te blijven, zo liet het ICT-bedrijf weten bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Het spreekt boekdelen dat de onderneming een dergelijke uitspraak over de eigen schulden meent te moeten doen.

Het doet denken aan de bestuurder van een slecht presterende voetbalclub die laat weten "alle vertrouwen in de trainer te hebben."

Inderdaad, Ordina blijft momenteel nog binnen de schuldafspraken met banken. Volgens die afspraken mag de nettoschuld ten opzichte van het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) maximaal 3,5 bedragen. De schuldenratio bedroeg aan het einde van het tweede kwartaal 2,6.

Daarmee zijn de schulden veel hoger dan Ordina zelf graag ziet. In het jaarverslag meldde de onderneming nog dat het "de beleidslijn blijft om de totale nettoschuld niet meer te laten bedragen dan 2 keer het adjusted ebitda."

Uit het jaarverslag... 
 

Eind 2009 had Ordina de netto schuld afgebouwd tot 37,7 miljoen euro van 86,2 miljoen euro halverwege 2009. Om die daling te realiseren werden nieuwe aandelen uitgegeven en het dividend gepasseerd.

Inmiddels is de schuldenberg weer snel aan het stijgen. Eind juni was de netto schuld alweer met 29 miljoen gestegen tot 67,1 miljoen euro. De operationele gang van zaken droeg 12 miljoen euro aan die schuld bij.

Ordina-topman Ronald Kasteel liet desondanks weten zich "comfortabel"te voelen bij de schuldpositie. Het lijkt het comfort van een spijkerbed.

Problemen
Dat er problemen zijn bij Ordina is duidelijk. De ICT-dienstverlener heeft een zwak eerste halfjaar achter de rug. Door bezuinigingen bij onder meer de overheid moest Ordina zijn prijzen laten zakken.

Hierdoor daalde de omzet over de eerste zes maanden van 2010 met een vijfde tot euro 227 mln. Ordina leed een nettoverlies van euro 9,1 mln. Het geld gutst het bedrijf uit, zo blijkt ook uit de negatieve kasstroom over de eerste helft van 2010: per saldo stroomde er netto meer dan 24 miljoen euro het bedrijf uit.

Omzet over hele breedte fors omlaag 
 

Ordina geeft aan dat de eerste tekenen van bedrijvigheid in de tweede jaarhelft hoopvol zijn. De prijzen stabiliseren en de productiviteit is dankzij bezuinigingen verbeterd. Volgens Kasteel, die het slechte eerste halfjaar wijt aan ‘algemene economische omstandigheden', is het ergste van de crisis achter de rug.

Of het optimisme van Kasteel terecht is moet komende maanden blijken. Bij nieuwe tegenvallers zou ceo Kasteel wel eens een nauwe schoentjes kunnen komen. en Hans den Hartog heeft Kasteel de touwtjes aan de top stevig in handen.

Nieuw falen zal de roep om een nieuwe man in het wankele bastion Ordina doen aanzwellen.

Beleggers zijn in ieder geval teleurgesteld. Ordina is de grootse verliezer uit de Midkap.
Gerelateerde artikelen