VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken afhankelijk van kostenbesparingen

Bierbrouwer Heineken boekte een hogere omzet en een flink hogere winst in de eerste zes maanden van dit jaar. De onderneming heeft echter te maken met krimp van de verkopen in haar volwassen markten.

Groei van de omzet moet komen uit de opkomende landen, terwijl de winst vooral door kostenbesparingen wordt gedreven.

De op een na grootste bierbrouwer ter wereld (gemeten naar omzet) boekte in het eerste halfjaar een omzet van 7.520 miljoen euro, een toename van 5,2 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst (beia, dus geschoond voor bijzondere posten en amortisatie ging met 29 procent omhoog. Op zich mooie cijfers, maar onderliggend zijn de resultaten niet op alle fronten positief.

Krimp in volwassen markten
De inkomsten lagen weliswaar op een hoger niveau dan vorig jaar, maar dit was mede te danken aan bijvoorbeeld de overname van het Mexicaanse Femsa. De recente aankoop werd eind april afgerond en de resultaten worden vanaf 1 mei meegenomen. Organisch daalde de omzet echter met 2 procent, veroorzaakt door biervolumes die 2,3 procent lager uitkwamen dan vorig jaar. Op eigen kracht verkocht Heineken dus minder bier.

Groei in opkomende landen
Hogere prijzen boden echter tegenwicht aan de lagere verkopen en het eigen premium merk deed het wel goed met een groei van 4,1 procent. Zowel voor het merk Heineken als het concern Heineken geldt dat er sprake is van krimp in de volwassen Westerse markten van Europa en de Verenigde Staten. Structurele autonome groei komt uit de regio’s Azië, Afrika en Latijns Amerika. In die regio’s groeit Heineken op eigen kracht met circa 7 procent.

Dissonant binnen de groeiregio’s is Rusland waar de bierverkopen onder druk staan. En die druk werd in het afgelopen kwartaal vergroot door de Russische overheid die de accijnzen op bier verdrievoudigde.

De groei van de opkomende landen is dan wel hoog. Door het (nog) relatief geringe belang van die landen voor de totale groepsomzet, is de groei niet voldoende om de krimp in de Westerse markten teniet te doen. Laat staan dat er op concern niveau sprake is van autonome groei van de biervolumes.

Heineken afhankelijk van kostenbesparingen voor winstgroei
Om de winst te laten groeien is Heineken daarom afhankelijk van kostenbesparingen. En op dit terrein heeft de onderneming flinke stappen gezet. De gerapporteerde winstgroei werd dan ook (naast de extra winst van Femsa) gevoed door de resultaten van het Total Cost Management Programme. Het bedrijfsresultaat (beia) nam toe van 993 tot 1.129 miljoen euro. Een groot deel van deze toename, namelijk 104 miljoen euro, is toe te schrijven aan de besparingen op kosten.

Voor de toekomst zal Heineken geconfronteerd blijven worden met lagere afzetten in de volwassen markten die (grotendeels en in toenemende mate) gecompenseerd worden door stijgende verkopen in de opkomende landen. Voor winstgroei blijft de bierbrouwer afhankelijk van kostenbesparingen binnen de bestaande onderneming en synergievoordelen bij (gedane) overnames. Zo rekent het bedrijf dat de integratie van Femsa, die op schema ligt, in 2013 jaarlijks 150 miljoen euro aan besparingen met zich meebrengt.

Dubbelcijferige winstgroei voorzien in 2010
De onderneming blijft door het economische klimaat voorzichtig met vooruitblikken. De resultaten over de eerste jaarhelft en de sterke kostenbesparingen geven echter voldoende vertrouwen om de verwachting uit te spreken dat de autonome groei van de nettowinst over het hele jaar in de dubbele cijfers zal uitkomen.

Lees ook:



Gerelateerde artikelen