VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold moet investeren of uitkeren

Supermarktconcern Ahold is weer een stabiele groeier die ook in moeilijke tijden haar marges op peil weet te houden, zo blijkt uit de tweede kwartaal en halfjaarcijfers. Beleggers wachten echter op de plannen die de onderneming heeft met de riante kaspositie.

Ahold heeft de organisatie goed op de rails staan. De marktomstandigheden zijn volgens topman John Rishton uitdagend met veel concurrentie middels promotionele acties.

Toch werden in het tweede kwartaal en de eerste helft van dit jaar wederom de omzet, volumes en marktaandelen vergroot.

Ondanks de moeilijke markt werden ook nog eens de marges gehandhaafd of zelfs verbeterd. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 10,8 procent tot 7,1 miljard euro bij een 3,1 procent hogere nettowinst van 202 miljoen euro.

Stabiele groeier
Het bedrijf is onder Rishton weer geworden wat verwacht mag worden van een supermarktorganisatie, een stabiele groeier. In de belangrijkste markten, Nederland en de Verenigde Staten groeide de verkopen in zowel het tweede kwartaal als in het eerste halfjaar van dit jaar. De groei in Nederland ligt met percentages net boven de 3 procent iets hoger, dan in de Verenigde Staten, waar de groei ongeveer 1,5 procent bedraagt.

 

Lek boven in Oost-Europa
Aan de problematische gang van zaken in Oost-Europa lijkt inmiddels een einde te komen. In 2009 werd een programma in werking gesteld om de prestaties te verbeteren. Slecht lopende supermarkten werden of worden nog gesloten of omgebouwd. Hierdoor daalden de inkomsten dit jaar nog wel licht.

Maar bemoedigend is dat de onderliggende operationele marge weer in zwarte cijfers wordt geschreven. Daarmee lijkt het lek weer boven water te zijn en kan voor de komende jaren de pijlen weer voorzichtig gericht worden op groei van de omzet en de noodzakelijke verdere verbetering van de winstgevendheid.

 

In de Verenigde Staten daalde de marge in de eerste zes maanden, maar in het tweede kwartaal stabiliseerde die zich reeds.

De daling over het eerste halfjaar komt daarmee volledig op conto van het begin van het jaar toen de marge omlaag ging van 4,6 procent naar 4,2 procent. Een alleszins acceptabele prestatie in een omgeving waarin concurrenten meer druk op de resultaten ervaren.

Delhaize, de Belgische concurrent van Ahold in de Verenigde Staten en vaak genoemd als mogelijk fusiepartner, over het tweede kwartaal een omzetdaling binnen haar Amerikaanse activiteiten van 3,6 procent. De operationele marge ging bovendien fors omlaag van 5,4 procent naar 4,5 procent.

Geen vooruitzichten en uitspraken over toekomst
Ondanks de solide resultaten waagt Ahold zich niet aan uitspraken over de rest van het jaar. Wel zegt het toe de focus te blijven houden op het balanceren van omzetgroei en marges. Ook over de verdere toekomst wordt geen verdere duidelijkheid gegeven. Ahold zit op een grote berg met geld.

Aan het einde van de maand juni bedroeg die 2,7 miljard euro. Een deel daarvan zal worden gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Op 4 maart van dit jaar werd een programma aangekondigd om voor 500 miljoen euro aandelen terug te kopen. Daarvan is inmiddels 139 miljoen euro uitgevoerd en het resterende gedeelte zal de komende 7 maanden plaatsvinden.

Investeren of uitkeren
Beleggers wachten echter met smart op meer informatie over de plannen van Rishton wat er met het resterende geld in kas gaat gebeuren. In de afgelopen periode heeft Ahold twee kleine aanvullende acquisities gepleegd in de Verenigde Staten.

Daarnaast is een voorzichtige uitbreiding richting onze zuiderburen aangekondigd. Dergelijke stappen kunnen echter eenvoudig gefinancierd worden uit de vrije kasstromen. Mocht Ahold verder gaan op de ingeslagen weg en zich afzijdig houden van grote overnames, dan zou een verhoging van het dividend of zelfs het uitkeren van een bonusdividend niet misstaan.




Gerelateerde artikelen