VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak maakt traditie van verhogen winstverwachting

Opnieuw overtreft Vopak de eigen winstverwachting (en die van de markt). Het tankopslagbedrijf loopt een compleet jaar voor op de eigen groeistrategie.

Als er een bedrijf is dat optimaal weet te profiteren van de imperfectie in de economie dan is het Vopak wel.

Het tankopslagbedrijf weet de onbalans tussen vraag en aanbod naar olie keer op keer uit te buiten.

Onder invloed van die wereldwijde onbalans tussen productie en verbruik ziet Vopak de vraag naar opslagterminals fors toenemen.

Vopak weet klanten opslagmogelijkheden te bieden op strategische locaties als Rotterdam, Singapore, Estland, de Bahama's en de Verenigde Arabische Emiraten. Het levert opnieuw een stijging van de winst op in de eerste helft van 2010.

Vopak heeft de nettowinst in de eerste helft van het jaar met 15 procent zien stijgen en verhoogt de winstverwachting voor heel 2010. Het is de zoveelste keer dat Vopak de eigen prognoses en die van de markt overtreft. Resultaat: het bedrijf loopt een compleet jaar voor op de eigen strategie.

Vopak had als doel de operationele opbrengsten (Ebitda) eind 2012 naar minimaal euro 625 miljoen euro te tillen. Na de verhoging van de verwachting voor dit jaar, van 560 miljoen euro naar 585 miljoen euro, rekent het bedrijf erop de verwachte prestaties voor 2012 al eind volgend jaar te bereiken.

Nieuwe man
Dat zal dan onder leiding zijn van de nieuwe topman Eelco Hoekstra. Eerder deze week dat hij de huidige ceo John Paul Broeders zou opvolgen.

Dat nieuws had ook prima vandaag, bij de presentatie van de halfjaarcijfers gemeld kunnen worden, maar blijkbaar wilde Vopak de uitstekende resultaten niet laten overschaduwen door geschuif met de poppetjes.

Winstpakkers
Waar haalt Vopak de versnelde groei vandaan? Wat opbrengst met betrekking tot olie ligt het antwoord toch vooral in de opkomende markten in het Oosten en Latijns-Amerika. In Azië en Latijns-Amerika steeg de opbrengst met dubbelcijferige percentages terwijl in Europa en Noord-Amerika de omzet nog maar mondjesmaat stijgt.

In winstgevendheid zijn de prestaties in Europa, verreweg de grootste markt voor Vopak, en Noord-Amerika bepaald niet misselijk. Operationeel steeg het resultaat met respectievelijk 16 en 12 procent.

In de kleinere Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten steeg het operationele resultaat nog wat procentueel nog wat forser.

Vopak dankt de toegenomen winstgevendheid aan gunstige valuta-effecten (duurdere dollar), meer opslagcapaciteit en hogere opbrengsten per vergelijkbaar volume (schaalvoordelen) en verbeteringen van de operationele efficiency.

Verbetering mogelijk
Toch is er nog verdere ruimte voor verbetering. De voorzichtige prognoses van topman Broeders en zijn financiële man De Kreij werden vooral ingegeven door onzekerheid bij de opslag van chemicaliën. Vorig jaar lag die handel nog op zijn gat nu is er aarzelend herstel zichtbaar.

Maar het niveau van voor de crisis is nog niet bereikt, zo benadrukt het bedrijf. Vopak speelt in op de lagere vraag naar terminals voor chemicaliën door de daarvoor beschikbare capaciteit ook in te zetten voor olie- en biobrandstofopslag

Bezettingsgraad van de Europese terminals voor chemicaliën zijn in een jaar tijd gedaald van 96 naar 90 procent.
Met het noemen van de bezettingsgraad is meteen het twee kritische punt bij Vopak voor het voetlicht. Het opslagbedrijf weet zijn capaciteit zeer goed te vullen, met percentages ruim boven de negentig procent.

Op dergelijke niveaus is groei moeilijk. Vopak daarentegen laat hier en daar achteruitgang zien. Vopak noemt bijvoorbeeld de omstandigheden voor volledige verhuur van terminalruimte in Indonesië ‘uitdagend.'
Een andere klein wolkje over de zonnige resultaten is de vertraagde ingebruikname van nieuwe terminals.

Verwachtingen
Vopak heeft de winstverwachting met nog eens meer dan vier procent opgetrokken tot 585 miljoen euro. Die verhoging komt bovenop een eerder aangekondigde winststijging van een procent of negen ten opzichte van de euro 513,4 miljoen in 2009.

Er zal verder gezocht worden naar meer capaciteit op bestaande locatie en, als klanten erom vragen, op nieuwe locaties. Op het gebied van opslag van chemicaliën is Vopak afhankelijk van herstel van de economie en toenemende investeringen in de chemiesector in het Midden-Oosten.
Gerelateerde artikelen