VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Investeerder Hal ziet winstgroei van paradepaardjes stokken

Investeringsmaatschappij Hal voegde onlangs twee optiekketens uit de eigen stal samen. Wellicht met het oog op een aparte beursgang. Maar de prestaties van de brillendivisie blijven achter bij de concurrentie.

De brillenzaken van investeringsmaatschappij Hal hebben over de eerste jaarhelft exact hetzelfde bedrijfsresultaat behaald als vorig jaar. Die prestatie was toen een neergang en dus is er nu teleurstelling. Hal gaf eerder aan fors in te willen zetten op brillen.

De optiekketens (m.n. Pearl en Grandvision) zijn goed voor circa de helft van het voor schulden gecorrigeerde belegd vermogen (nettovermogenswaarde) van Hal.

Hal doet het in de brillen nu slechter dan de concurrentie. De twee grote Europese beursgenoteerde optiekketens Fielmann (D) en Luxottica (I) wisten wel winstgroei te realiseren in de eerste jaarhelft. Fielmann liet zelfs weten marktaandeel te winnen.

Over 2009 daalde het bedrijfsresultaat van de optiekketens van 279 mln euro naar 250 mln euro. Onlangs maakte de investeringsmaatschappij nog bekend de activiteiten van Pearl en Grandvision te bundelen.

Dat zou wel eens de aanzet kunnen om de optiekketens separaat naar de beurs te brengen. Reden te meer om de prestaties van de brillenverkopen van Hal goed in de gaten te houden.

Ondanks de vlakke winstontwikkeling bij de optiekketens wist Hal over de eerste jaarhelft toch nog een stevige winstgroei te realiseren van 67,5 mln euro tot 200,2 mln euro (3,14 euro per aandeel).

Interessanter is het om te kijken naar de ontwikkeling van de nettovermogenswaarde. De beurskoers van Hal is sterk gerelateerd met dit belegd vermogen, terwijl het dividend van Hal wordt vastgesteld op 4 procent van de gemiddelde decemberkoers.

De nettovermogenswaarde is het afgelopen half jaar gestegen van 4.713 miljoen euro per ultimo 2009 tot 5.189 miljoen euro per 30 juni 2010. De toename is voornamelijk toe te schrijven aan de gestegen aandelenkoersen van de beursbedrijven waar Hal belangen in heeft. Het betreft hier Boskalis 32,48procent-belang), Vopak (48,15procent) en Dockwise (17,5procent).

De nettovermogenswaarde van 5.189 miljoen euro omvat niet het positieve verschil tussen de geschatte marktwaarde en de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde belangen, waar de optiekketens dus de helft van uitmaken.

Eind vorig jaar schatte Hal in dat de marktwaarde van de niet-beursgenoteerde belangen 761 mln, gelijk aan 11,96 euro per aandeel, boven de boekwaarde lag. Voor een nieuwe waardebepaling van de niet-beursgenoteerde belangen moeten beleggers geduld hebben tot de jaarcijfers 2010.

Gezien de vlakke winstgroei bij de optiekketens lijkt er in beginsel weinig ruimte de marktwaarde van de niet-beursgenoteerde bedrijven opwaarts te herzien.

Verwatering
Hal heeft over het afgelopen jaar voor het eerst in haar bestaan aandeelhouders de keuze gegeven het dividend in cash dan wel in aandelen te ontvangen.

Van de aandeelhouders kozen 22,5 procent voor cash en 77,5 procent voor stock. Hal gaf deze keuze om de nodige cash binnen de onderneming te houden voor overnames. De familie van der Vorm, houder van 68 procent van de stukken Hal, had zich bij voorbaat al aan stockdividend gecommitteerd. Hierdoor is wel het aantal uitstaande aandelen gestegen van 63,7 mln naar 65,5 mln, een stukje verwatering dus voor de cash-ontvangers.

Op basis van het totaal aantal uitstaande aandelen komt de door Hal opgegeven nettovermogenswaarde van zowel de beursgenoteerde als de niet-beursgenoteerde belangen uit op ruim 91 euro per aandeel.

De koers van Boskalis is de laatste dagen flink gedaald, waardoor de nettovermogenswaarde ongeveer een euro lager uitkomt. Op een koers van 83 euro kent het aandeel Hal een niet buitensporige discount van ongeveer 8procent.

Schuld verdubbeld
Opvallend in de halfjaarcijfers van Hal is nog dat de nettoschuld ruimschoots is verdubbeld tot 894 mln euro. Hal schrijft dit toe aan acquisities die het gedurende de verslagperiode heeft gepleegd ten bedrage van 435 mln euro.

Daarbij is Hal volgens de IFRS-boekhoudregels gehouden in het schuldbedrag van 96 mln euro op te nemen wat verband houdt met de verplichtingen om dit jaar minderheidsbelangen over te nemen. Ondanks de forse schulduitbreiding blijft Hal solide gefinancierd. Uitspraken over de tweede jaarhelft doet de investeringsmaatschappij traditiegetrouw niet.Gerelateerde artikelen