VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Management Roto Smeets verkoopt bedrijf met gepaste tegenzin

De tweede keer is raak. Private investeerder Riva Investments haalt drukkerijconcern Roto Smeets van de beurs. De top van Roto accepteert vindt de prijs te laag maar accepteert het licht hogere bod met lange tanden en een bijzondere constructie voor beleggers.

Riva Investments, een investeringsvehikel van enkele oud ING-bankiers, heeft een nieuw bod van 14 euro per aandeel gedaan op drukkerij Roto Smeets. De verhoging van anderhalve euro ten opzichte van een eerder bod heeft de top van het drukkerijconcern aarzelend over de streep getrokken.

Maar alleen onder de voorwaarde dat aandeelhouders nog even mee mogen profiteren van een opleving van kwakkelende drukkerij in private handen.

Riva is de zoveelste in de rij die de laatste jaren interesse heeft getoond voor RSDB. Een kleine twee jaar geleden had Hombergh/De Pundert Group nog 40 euro over voor een aandeeltje RSDB.

Dat ketste echter af omdat deze bieder de financiering niet rond kreeg. Sindsdien zijn de marktomstandigheden veel slechter geworden. De concurrentie tussen drukkers is moordend de markt overvol. De huidige overcapaciteit bedraagt naar verluidt wel 20 procent.

Aparte constructie
Ook nu zou Roto-voorman John Caris het bod hebben afgewezen als er puur 14 euro in contanten was geboden. Een tamelijk nieuwe en curieuze constructie maakt dat aandeelhouders de keuze krijgen hun aandelen voor 14 euro in contanten te verkopen dan wel in certificaten van aandelen Riva te incasseren. Deze certificaten zullen worden uitgegeven door een stichting administratiekantoor.

Nu al is het aandeel Roto behoorlijk moeilijk verhandelbaar. Slechts 18 procent van de aandelen is vrij verhandelbaar.

Beleggers die ervoor kiezen hun stukken om te zetten in niet-beursgenoteerde certificaten zullen in feite helemaal niet van hun stukken afkomen.

Adviseurs van Roto Smeets hebben daar een list op verzonnen. Aandeelhouders krijgen tot en met 2012 jaarlijks de kans om hun stukken alsnog te verkopen. Jaarlijks bepaalt een externe partij de waarde van die stukken.

Met deze wonderlijke combinatie zeggen bestuurders en commissarissen impliciet dat een contant bedrag van 14 euro eigenlijk geen recht doet aan de waarde van het bedrijf. Toch hoopt het zo genoeg aandeelhouders te bewegen het belang aan te melden voor de overname.

Wel benadrukken zij dat de marktomstandigheden dusdanig onzeker zijn, waardoor verborgen waarde binnen Roto wellicht niet naar buiten komt.

LEES OOK:

 7 april 2010


Tot nu heeft al 55 procent van de aandeelhouders van RSDB zijn stukken aangemeld en gekozen voor certificaten. Overnemende partij Riva zelf bezit al 15 procent in Roto, waardoor het al 70 procent van het bedrijf in handen heeft.

Of het bod uiteindelijk zal slagen is overigens nog zeer de vraag. Riva zal het bod gestand doen indien 95 procent van het aandelenkapitaal zich heeft aangemeld. Naast de 13 procent die vrij rondzweeft, zal het ook nog enkele andere grootaandeelhouders over de streep moeten trekken, waaronder Parcom Capital (12,12 procent), die nog niet heeft toegezegd.

Prijs in perspectief
De prijs van 14 euro is veel lager dan de huidige waarde van Roto. De intrinsieke waarde (bezittingen min schulden) van de drukkerij is nu 31 euro per aandeel.

Vorig jaar leed Roto een nettoverlies van 27,5 miljoen, waardoor de intrinsieke waarde met 20 procent daalde. Door een reorganisatie zou het bedrijfsresultaat de komende jaren fors stijgen, maar na een matig verlopen eerste helft 2010 werd deze uitspraak niet herhaald.

Over de eerste zes maanden van dit jaar leed RSDB een verlies 6,1 miljoen. De interesse van Riva is niettemin wel te begrijpen.

RSDB heeft net zwaar ingegrepen en met een positieve operationele cash flow van 8,85 euro per aandeel over 2009 kan het uiteindelijk een zeer interessante investering blijken. De grootaandeelhouders prefereren niet voor niets certificaten boven 14 euro cash.

Het officiële biedingsbericht wordt in oktober verwacht.

Tragische beursexit 
Van jager naar prooi, de geschiedenis is hard voor de drukkers van Roto Smeets (voorheen RSDB).

Enkele jaren geleden ging de drukkerij zelf op overnamepad. De poging om de Europese drukkerijdivisie van Quebecor World Europe over te nemen stuitte
van de eigen aandeelhouders.

Met die afwijzing toonden aandeelhouders van Roto zich pioniers. Nooit eerder staken aandeelhouders een stokje voor een geplande acquisitie tijdens een aandeelhoudersvergadering.
 




Gerelateerde artikelen