VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 september 2010

CEO AND Maarten Oldenhof: "ik hou mijn opties tot ik wegga"

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Digitale kaartenmaker AND trok de aandacht tijdens een rustige beursweek. Het bedrijf uit Rotterdam was onderwerp van overnamegeruchten.
AND kwam zelf met de mededeling de nominale waarde van de aandelen te verlagen om zo dividend te kunnen gaan uitkeren. Tijd voor een gesprek met AND-topman Maarten Oldenhof.

Begin deze week meldde persbureau Reuters dat u verkennende gesprekken zou voeren met een mogelijke strategische koper. Wat is daar van waar?
Er is een slimme journalist geweest die wat puzzelstukjes bij elkaar heeft gelegd, maar er is niets concreets.

De koers steeg bijna tien procent. Hebt u overwogen een persbericht uit te brengen om beleggers duidelijkheid te verschaffen?
Bij een dergelijke koerssprong word je gebeld door toezichthouder AFM. In overleg hebben we besloten dat een persbericht niet nodig was.

U bent dus niet actief bezig om het bedrijf te verkopen?
Twee, tweeënhalf jaar geleden ben ik intensief bezig geweest met de verkoop van AND. Dat is toen niet gebeurd. Dan moet je op een gegeven moment weer aan het werk.

Het aantal partijen die interesse zouden hebben in AND is niet zo groot. En om nu iedere maand bij die paar spelers langs te gaan, dat lijkt me niet zo nuttig. Wij moeten zorgen dat de tent draait. Als iemand geïnteresseerd is en belt dan neem ik wel gewoon de telefoon op.

U maakte deze week bekend de nominale waarde van het aandeel te verlagen. Waarom?
Wij gaan winst maken, winst die ook toebehoort aan de aandeelhouders. Deze methode van afstempeling was nodig om dividend te kunnen uitkeren.

U over de eerste helft van 2010 een omzetstijging van 14 procent en een winstgroei van 33 procent. Een belangrijke deel van de omzetstijging is te danken aan een schikking. Hoe zit dat?
Wij hebben een digitale kaart laten maken van Groot-Brittannië, maar toen die af was bleken we hem niet te mogen verkopen door een akkefietje bij een van de partijen die geholpen heeft bij het samenstellen van die digitale kaart. Daar hebben we een rechtszaak over gevoerd en uiteindelijk twee miljoen euro schadevergoeding ontvangen.

Echte inkomsten uit bedrijfsvoering zijn het niet. Is het dan niet vreemd die twee miljoen als omzet te oormerken?
Vroeger boekte je zoiets als bijzondere bate maar mijn accountant zei dat ik het nu als omzet moet boeken. In feite is het natuurlijk een vergoeding voor gederfde inkomsten.

U rekent voor heel 2010 op een nettowinst van minimaal 2,3 miljoen euro. Zit daar het schikkingsbedrag in verwerkt?
Winst is omzet min kosten. Dus het antwoord moet ‘ja' zijn.

Het Financieele Dagblad dat er u veel aan gelegen is de koers van het aandeel AND zo hoog mogelijk te zetten omdat uw opties binnenkort aflopen. (Alleen bij een koers boven de 5 euro hebben de opties waarde (koers nu:rond 4,65 euro)). Hoe ziet u dat?
Ik was heel blij met het stuk uit het FD. Er wordt gesproken over 750.000 opties in plaats van de 75000 die ik nu heb. Dat biedt onvermoede kansen.

Maar serieus: eigenlijk is het helemaal andersom. Ik heb de opties ontvangen aan het begin van mijn carrière bij AND, zo rond 2002, 2003. Die opties liepen zo lang mijn contract liep. De laatste tijd wordt mijn contract steeds met een jaar verlengd en de opties ook.

Ik heb die opties niet verkocht toen de koers op zestien stond. Op dat moment kon AND verzilvering van opties gewoonweg niet betalen.

Ik heb dus nooit wat gedaan en dat heeft me op papier veel geld gekost. Als je de baas bent dan moet je aan het eind van de rit inwisselen.

U houdt de opties aan tot uw vertrek bij AND?
Ja, dat is de stilzwijgende afspraak.

En u bent niet van plan op korte termijn van baan te wisselen?
Nee, ik ben niet aan het solliciteren als je dat bedoelt.


Gerelateerde artikelen

Winstuitkering AND moet aandeelhouder tevreden stellen
13-05-2014

De kleine digitale kaartenmaker AND is overstag. Uit de ruime pot met geld …

Lees verder

Mogelijke beursexit kaartenmaker AND
22-05-2013

Kaartenmaker AND is al een tijd op zoek naar manieren om van de beurs af te…

Lees verder

Vertrekkend AND-topman Oldenhof laat marginaal bedrijf achter
02-04-2012

Het in zwaar weer verkerende kaartenhuis AND neemt afscheid van topman maar…

Lees verder

AND lapt bedrijf op voor mogelijke geïnteresseerden
23-12-2011

Sinds 2003 staat er een voorziening van een ton euro op de balans van AND i…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}