VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vertrekkend AND-topman Oldenhof laat marginaal bedrijf achter

Het in zwaar weer verkerende kaartenhuis AND neemt afscheid van topman maarten Oldenhof. Ruimte voor een royale vertrekpremie is er niet.

Eenmaal doorgedrongen tot de board room word je vaak niet slechter van een afscheid.

Vraag het maar aan Akzonobels Hans Wijers -1,2 miljoen vertrekpremie- of Peter Bakker van TNT - 2 miljoen euro.

Bestuurders en commissarissen zetten beleggers die hier over klagen snel weg als zeurpieten. De extraatjes van enkele miljoenen zijn namelijk vaak peanuts in vergelijking met de winsten die het bedrijf binnenstromen.

Geen geld
Bij het kleine AND ligt dit anders. Topman Maarten Oldenhof laat na bijna tien jaar trouwe dienst weten in de aandeelhoudersvergadering van 15 mei op te stappen. Hugo van der Linde, die sinds 2006 werkzaam is bij AND als operationeel directeur, neemt het stokje over.

Uit documentatie blijkt dat AND de code voor goed ondernemingsbestuur op het vlak van vertrekpremies naleeft.

Dat wil zeggen dat Oldenhof aanspraak maakt op maximaal één basissalaris. Als AND zich aan de regels houdt zal het gaan om een bedrag van maximaal 240 duizend euro (salaris in 2010). Of Oldenhof dit bedrag krijgt zal waarschijnlijk pas in het jaarverslag van volgend jaar staan.

Een peulenschil vergeleken bij de vertrekpremies van Wijers en Bakker, maar bij AND is de kas wat minder ruim. Eind 2010 zat er nog ruim 2 miljoen euro in kas, die nota bene vrijwel helemaal het gevolg was van een eenmalige schikking . Eind vorig jaar was hier nog de helft van over.

Mindere omzetten
En dit is niet vreemd. Oldenhof zag over heel 2011 de omzet in elkaar storten van een kleine 7 miljoen euro naar 2,4 miljoen euro. Alleen de personeelskosten liggen met 2,8 miljoen euro al stukken hoger, laat staan dat de overige bedrijfskosten van twee miljoen euro ook nog van de omzet afgaan.

Een onhoudbare situatie. Daarom ook is is operationeel directeur en beoogd topman Van der Linde in de tweede helft van 2011 hard gaan snijden in de kosten. Het aantal personeelsleden in India, waar het handwerk voor het maken van de kaarten wordt gedaan, daalde van ruim 200 naar 65.

En van de 25 werknemers op het hoofdkantoor in Rotterdam bleven er 15 over. AND verwacht door besparingen, en het binnen hengelen van een groot contract eind maart, winst in 2012.

Geen interesse
Toch zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. "De economische omstandigheden, marktontwikkelingen en verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten zijn in hoge mate onzeker", zo meldt het jaarbericht.

Het maakt dat de "strategische heroriëntatie", een eufemisme voor het feit dat AND te koop staat, op niets uitliep. Hoewel er "concrete gesprekken" zijn geweest met partijen moet Oldenhof concluderen dat het verkoopscenario geen "meerwaarde voor aandeelhouders" oplevert.

Van der Linde zal AND dus op eigen houtje uit het dal moeten trekken. Het bedrijf zet in op maatwerkoplossingen, maar het is wel duidelijk dat eventuele winst moet komen uit fikse kostenbesparingen.

Zo blijkt ook wel uit het feit dat AND stopt met investeren in de ontwikkeling van nieuwe kaarten. Het bedrijf zal alleen onderhoud plegen op bestaande databases.

Marginale business
Het goed navigatie is verworden tot commodity waar niemand grief voor wil betalen. En waarom zou een aanbieder van navigatiediensten de kaarten van AND afnemen als het bedrijf gratis die van Google kan gebruiken.

Dit blijkt ook uit de ontwikkelingen bij het "Global Digital Mapping Alliance"-project. AND wilde samen met twee andere partijen een wereldwijde kaartendatabase samenstellen, maar uit vooronderzoek blijkt dat dit niet financieel haalbaar is.

Ook samenwerkingsverbanden met hippe namen als Satnav (verkoop kaart India) en AvMap (navigatiediensten op iPod) zullen niet voor een significante omzetboost zorgen.

Succes
Dan het succesverhaal van AND. Het bedrijf maakt samen met het Britse Navmi navigatieapplicaties voor de iPod en iPod. Vanaf begin 2011 kan de navigatiesoftware voor ieder West Europees land gedownload worden.

Inmiddels is dit "ruim" 300.000 keer gebeurd. Maar de rek lijkt er nu helemaal uit. Bij de halfjaarcijfers stond de teller namelijk al op "ongeveer" 300.000 downloads.

Met een (geschatte) euro aan inkomsten per download zijn veel meer downloads nodig wil dit zoden aan de dijk zetten.

Sterker. De totale inkomsten uit Navmi overeenkomst sinds de lancering begin 2010 zijn net genoeg om de (mogelijke) vertrekpremie van Oldenhof over te maken.




Gerelateerde artikelen