VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstuitkering AND moet aandeelhouder tevreden stellen

De kleine digitale kaartenmaker AND is overstag. Uit de ruime pot met geld krijgen aandeelhouders een winstuitkering. Het is voor het eerst dat AND dividend uitkeert. Grote broer TomTom heeft dat nog nooit gedaan.

AND International Publishers, kortweg AND, liet vorige week weten aandeelhouders een dubbeltje dividend te zullen uitkeren.

Het is voor het eerst sinds de beursgang van het bedrijf in 1998 dat er een winstuitkering volgt.

TomTom kwam in 2005 naar de beurs en heeft sindsdien nooit iets aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Alle TomTom-winsten zijn geïnvesteerd in productontwikkeling en in 2007 is voor het megabedrag van 2,9 miljard euro kaartenmaker TeleAtlas gekocht.

TomTom bezweek bijna onder de deal en heeft de aankoop vrijwel volledig moeten afschrijven.

Ruim bij kas
Inmiddels heeft TomTom een positieve nettokaspositie van 44 miljoen euro, maar een dividenduitkering is nog nauwelijks in zicht (hoewel het bedrijf onlangs beloofde het volgend jaar bespreekbaar te willen maken in de vergadering met beleggers).

Voor dit jaar verwacht het bedrijf circa 100 miljoen euro te moeten investeren in productontwikkeling. Gezien het rendement op alle eerdere investeringen zullen aandeelhouders daar met gemengde gevoelens naar kijken.

AND uit Rotterdam zit al wat langer ruim bij kas. Vorig jaar boekte het een nettowinst van 1,2 miljoen euro (2012: 1,7 miljoen euro) waarmee de kaspositie aandikte tot 5,5 miljoen euro.

Omgeslagen per uitstaand aandeel betekent dat een bedrag van circa 1,50 euro. Nu wordt 373.000 euro, oftewel een dubbeltje per aandeel uitgekeerd.

Het bedrijf heeft geen bankschulden en het eigen vermogen maakt per jaareinde circa 80 procent van het balanstotaal uit.

Overnames blijven uit
Tot op heden weet ook AND slechts beperkt te profiteren van alle R&D kosten en blijft net als bij TomTom de zo vaak genoemde overname van het bedrijf uit.

AND heeft daadwerkelijk met meerdere partijen overnamegesprekken gevoerd. Dat daar niets is uitgekomen zorgt voor de nodige twijfel onder beleggers over de kwaliteit van de AND producten.

Door een deel van de kas uit te keren krijgen zij in ieder geval nog wat terug van hun investering. Bovendien lijkt er ook na deze uitkering genoeg geld over om te investeren.

Uitkering (gedeeltelijk) van de kas lijkt dan ook deels voort te komen uit onvrede onder de aandeelhouders. De koers van AND is de afgelopen jaren fors gedaald en datzelfde geldt voor de beurswaarde van TomTom

Trading update AND
AND kwam ook nog met een update over de bedrijfsprestaties. Over de eerste vier maanden van het jaar zijn omzet en resultaat gedaald vergeleken met vorig jaar.

Het bedrijf verwacht 2014 wel winstgevend af te sluiten en voelt zich daarbij gesteund door een recent gesloten overeenkomst voor de vervaardiging van kaarten van de Verenigde Staten en Canada.

AND heeft de intentie de winstuitkering een jaarlijks structureel terugkerende gebeurtenis te maken. Wel benadrukt Van der Linde dat dit jaarlijks zal worden bekeken omdat de marktomstandigheden onzeker zijn.

Garmin
Dat het in navigatieland ook anders kan bewijst het Amerikaanse Garmin dat al jaren een goed dividend uitkeert en eigen aandelen inkoopt.

Aan aan de resultaten te zien investeert Garmin genoeg om goed concurrerend te blijven.

Over 2013 keerden de Amerikanen in vier periodieke betalingen in totaal 1,80 dollar per aandeel uit, een pay-out van bijna 70 procent. Voor dit jaar is zelfs een hoger dividend beloofd.




Gerelateerde artikelen