VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Organisatie ICT Automatisering kwetsbaar

De halfjaarcijfers van ICT Automatisering werden positief onthaald, maar wederom maakte het bedrijf gewag van interne problemen.

Vooral de embedded software activiteiten, waarin ICT zich tot de grootste spelers van Nederland mag rekenen, deed de harten van beleggers eind vorige eeuw sneller kloppen. Bereikte de koers in maart 2000 een niveau van 55 euro, momenteel gaat het aandeel voor circa 4 euro in andere handen over.

ICT had in de goede jaren juist een uitstekend track record opgebouwd van opwaarts bijgestelde winstprognoses. Na een forse winstwaarschuwing in 2001 heeft ICT beleggers veelvuldig teleurgesteld. 

Zo verkocht de grootste klant Siemens in 2005 zijn mobiele telefonie-activiteiten aan het Taiwanese BenQ. ICT leverde embedded software aan Siemens. De Duitsers waren goed voor liefst 15 procent van de totale omzet van ICT. Vervolgens ging BenQ failliet. CEO Bram Schot weersprak de kritiek van analisten dat het te afhankelijk was van slechts enkele grote klanten.

Sinds 2006 vertonen de resultaten jaar op jaar een verslechtering. Deels te wijten aan de markt, maar ook intern blijkt het bedrijf niet altijd zijn zaakjes op orde te hebben. Begin februari van vorig jaar werd ICT getroffen door een fraudegeval. Een medewerker werd ervan verdacht een bedrag van maar liefst 2,5 miljoen euro te hebben weggesluisd, goed voor circa 35 procent van de jaarwinst van ICT over 2008. Schot sprak over een incident, maar beleggers zagen het geval meer als een structurele zwakte in het controlesysteem.

Problemen in Duitsland
Ondanks alle problemen die ICT in Duitsland heeft gehad, zet het toch zwaar in om meer body bij onze oosterburen te krijgen. Ook deze uitbreiding gaat niet zonder slag of stoot. Smet op de duidelijke cijfermatige verbetering in de eerste jaarhelft 2010 vormde het bericht dat een aanzienlijk aantal medewerkers in Duitsland zijn dienstverband heeft opgezegd. En dat juist nu het een beetje leek te vlotten in Duitsland body te krijgen.

Naar verwachting zal het personeelsbestand in Duitsland in de tweede helft van het jaar gemiddeld circa 50 medewerkers lager liggen, circa 20 procent van het totaal aantal medewerkers in Duitsland. Een enorme terugslag dus voor ICT en wederom een aanwijzing dat Schot moeite heeft de organisatie in goede banen te leiden.

Perspectieven
Hoewel ICT gelukkig weer zwarte cijfers schrijft houden de geschetste vooruitzichten niet over. ICT verwacht dat de omzet in de tweede jaarhelft lager zal uitvallen dan in de eerste zes maanden. Uiteraard vanwege de recente blamage in Duitsland. De winstgevendheid zal over de tweede jaarhelft hoger zijn dan in dezelfde periode van 2009, maar dat zegt niet zo veel.

ICT kwam toen niet verder dan een operationele marge van 4,1 procent, tegen 5,5 procent over de eerste zes maanden van dit jaar. Gezien de aanhoudend slechte markt, zal ICT zijn strategie herformuleren en zich op minder verschillende technologieën en markten gaan richten. Al met al gaat het dus allemaal beduidend minder bij het ooit zo opgehemelde ICT Automatisering. Duur lijkt het aandeel met een koers-winstverhouding van circa 9 niet.

De relatief lage waardering hangt uiteraard samen met het gekrenkte vertrouwen van beleggers. Aan ICT te bewijzen dat beleggers te negatief zijn.

Lees ook:

17 september 2010

 31 mei 2010

22 maart 2010

Bekijk ook het video interview:

 Fonds in focus: ICT Automatisering
  16 september 2010 Gerelateerde artikelen