VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Claim van half miljard tegen Air France-KLM

Namens enkele honderden Nederlandse bedrijven dient Claims Funding International (CFI) donderdag een claim in van ruim 500 miljoen euro tegen Air France-KLM.

De bedrijven stellen dat zij door onderlinge prijsafspraken van luchtvaartmaatschappijen jarenlang te veel hebben betaald voor hun vrachtvervoer en willen dat geld terug.

Stuwende kracht achter de claim is verladersorganisatie EVO. ‘Veel van onze leden maken gebruik van vrachtvervoer door de lucht', aldus een woordvoerder. ‘Tussen 2000 en 2007 hebben zij daarvoor veel te veel betaald'.
Klein en groot

Volgens EVO hebben vierhonderd Nederlandse bedrijven zich achter de claim gesteld, variërend van hele kleine verladers tot grote ondernemingen. Maar ook bedrijven uit diverse andere Europese landen hebben zich aangesloten.

‘Het gaat ons er niet om een individuele luchtvaartmaatschappij te treffen', aldus EVO. Bij de prijsafspraken waren in totaal zestien maatschappijen betrokken. ‘Maar onze leden willen het te veel betaalde geld terug.' Ook hoopt EVO dat de claim een afschrikwekkende functie heeft en dat maatschappijen niet nog eens zulke afspraken maken.

Rechtzetten
In de Verenigde Staten heeft Air France-KLM verladers al 87 miljoen dollar terugbetaald, maar Europese slachtoffers hebben niets ontvangen. Dat wil EVO met de claim rechtzetten.

KLM liet weten de claim niet te hebben gezien en dus ook niet te kunnen reageren. Beleggers schrikken niet echt van de claim. Het aandeel daalt vandaag, maar minder dan de AEX-index.Gerelateerde artikelen