VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming wil de drukpersen weer aanzetten

Weinig beursfondsen weten de drukpersen zo gretig te bedienen als biotechbedrijf Pharming. In vijftien maanden drukte het kwakkelende beursfonds uit Leiden meer dan drie keer het aantal uitstaande aandelen bij. En nog is het niet genoeg.

Pharming vroeg vrijdag toestemming aan aandeelhouder voor nieuwe aandelenuitgifte.

Het biotechbedrijf gaat daarmee alle records breken. Nauwelijks een half jaar geleden vroeg – en kreeg - de onderneming goedkeuring om het maximum aantal aandelen te mogen verdubbelen tot 400 miljoen.

 Wat? Bijzondere aandeelhoudersvergadering Pharming 
 Wanneer en waar?Vrijdag 1 oktober in Leiden 
 Waarom?Ondere andere toestemming om nieuwe aandelen uit te geven
 Alweer?Inderdaad 

Aandeelhouders werden daarna met de plaatsing van alvast 100 miljoen aandelen tegen 12 cent, een ongekende korting van 70% op de laatst gedane koers. Het was duidelijk dat de onderneming de muur stond en in acute geldnood verkeerde.

Deze vrijwel hopeloos zwakke onderhandelingspositie stond in schril contrast met de hosannaverhalen uit het verleden van voormalig topman Francis Pinto, waar de zilvervloot voor beleggers ieder moment kon binnenvaren.

Op naar het half miljard
Opnieuw staat Pharming als ongewenste gast bij aandeelhouders op de mat. Nu met de vraag om het maximum aantal aandelen verder te mogen verhogen tot 500 miljoen. De onderneming noemt  het zelf een “beperkte” toename.

In het universum waarin de arme Pharming-aandeelhouder zich bevindt gelden inderdaad andere wetten: uiteindelijk is een toename van 25 procent gering vergeleken met de 100 procent eerder dit jaar.

Toch zal bestuursvoorzitter Sijmen de Vries moeten onderbouwen waarom aandeelhouders hiermee akkoord moeten gaan. Onlangs heeft Pharming namelijk een essentiële deal gesloten met farmaceut  voor de commercialisering van het aanstaande stermedicijn Ruconest (voorheen Rhucin) in Noord Amerika. Hiervoor ontvangt Pharming meteen 15 miljoen dollar en nogmaals 5 miljoen bij goedkeuring van Ruconest door de Amerikaanse autoriteiten.

Ook zal Pharming inmiddels verlost zijn van “bleeder” DNAge en is er wellicht interesse voor overname van Lactoferrin.

De obligaties van oktober 2010 zijn afgelost en voor nood heeft Pharming toegang tot ruim 21 miljoen euro via een(te dure?) arrangement met financier YA.  

Tot slot heeft Pharming een behoorlijke voorraad van Ruconest, dus productiekosten hoeven geen groot beslag op de liquiditeiten leggen.

Deadline
Een vergadering van Pharming is nooit compleet zonder een interessante interpretatie van corporate governance en beloningsbeleid. wordt verwelkomd met 350.000 opties, met als enig prestatiecriterium dat hij nog minimaal een maand in leven blijft.

LEES OOK:

21 juli 2010 

 25 juni 2010 

 13 juni 2010


 15 maart 2010

18 februari 2010


Enorme groei aantal aandelen Pharming (in miljoenen aandelen) 
 Gerelateerde artikelen