VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel TomTom explodeert na geruchten en wat nieuws

Het slechtst presterende aandeel uit de AEX heeft de wind de laatste dagen in de rug. TomTom wint meer dan dertig procent binnen zes handelsdagen. Met dank aan -deels- ingecalculeerd nieuws en een semi-loslippige topman.

Van slechts vier AEX-fondsen staat de koers van het aandeel nu lager dan een jaar geleden.

Financials ING en Aegon hebben afgelopen jaar respectievelijk 30 en 20 procent aan beurswaarde verloren. Air France KLM lijdt nog steeds onder de recessie, de brandstofprijzen en de aswolk: -drie procent ten opzichte van oktober 2009.

Maar de grootste verliezen moeten aandeelhouders van navigatieconcern TomTom slikken. Het aandeel is ten opzichte van een jaar geleden meer dan gehalveerd. De voormalige beurslieveling heeft behoorlijk last van de zware concurrentie op de navigatiemarkt.

Nokia en Google bieden gratis navigatiediensten op hun smartphones en dat gaat omzet en marges van TomTom (en de concurrentie) drukken, hoezeer het bedrijf ook benadrukt weinig te merken van de gratis-concurrentie.

Dividend als pijnstiller voor het forse koersverlies werkt niet bij TomTom: het is het enige AEX-fonds dat nog nooit een stuiver aan winst heeft uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Maar wellicht dat er licht is aan het einde van de tunnel. Sinds vrijdag zit het aandeel stevig in de lift: +20 procent in twee dagen.

Vorige week vrijdag won het aandeel ruim 12 procent. TomTom bracht die dag berichten naar buiten over samenwerking met en . Dergelijke overeenkomsten met autofabrikanten zijn een manier om de teruglopende verkoop van navigatiekastjes wat te dempen.

Op de keper beschouwd was het nieuws van TomTom maar weinig nieuw, nog minder spectaculair en zeker geen koersstijging van meer dan twaalf procent waard. Ook afgelopen vrijdag kwam TomTom met nieuws over een joint venture met AutoNavi, de huidige marktleider voor autonavigatie in China. Analisten reageerden positief maar plaatsten hun kanttekeningen. TomTom is een late toetreder in een moeilijke markt.

Beleggers reageerden haast euforisch. De koers ging met 9,8% omhoog, er wisselden bovendien bijna zes miljoen stukken van eigenaar, twee keer zo veel als een dag eerder. 

Interview
Maandag was het aandeel TomTom de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Nu wordt de reden gevonden in een interview dat topman Harrold Goddijn heeft gegeven aan journalisten van the Sunday Times.

Goddijn zou in een gesprek met   dat het bedrijf een aantal overnamepogingen heeft afgewezen. Die uitspraak zou beleggers het hoofd op hol hebben gebracht. TomTom zou, afgaande op die uitspraak, wel eens een nieuwe overnameprooi kunnen zijn.

Wie het interview uit the Sunday Times (betaald) naleest moet concluderen dat hierin geen enkele aanwijzing te vinden is dat het concern recent kopers aan de deur heeft gehad. De enige frase die een beetje in de buurt komt is:

Turned down many offers? Goddijn smiles. "Quite a few. But money is not the prime motivation for Corinne and me."

Te vaag om conclusies uit te trekken zou je zeggen. Toch slaan beleggers het aandeel in, misschien wel met de moed der wanhoop. Want veel nieuws is er niet onder de zon. TomTom blijft natuurlijk een niet al te duur beursfonds met veel kasgeld in huis. Daaraan is afgelopen dagen geen verandering gekomen.

Of zou Goddijn toch meer hebben willen zeggen met zijn uitspraken in de Britse zondagskrant? In dat geval zou het hem sieren een eenduidig bericht naar buiten te brengen waarin hij mogelijke overnamepogingen uiteenzet.

Beleggers willen duidelijkheid, geen woordspelletjes.
Gerelateerde artikelen