VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman Wavin wel erg ambitieus met margedoelstelling

Henk ten Hove, de nieuwe topman van Wavin ,wil weer terug naar de marges van vóór de kredietcrisis. Een vrijwel onmogelijke opgave omdat de concurrentie sterker wordt.

Wavin, de Europese marktleider in kunststof buis- en leidingsystemen wil onder leiding van Ten Hove het Europese marktleiderschap verder uitbouwen.

Doel is het bereiken van de nummer 1 of 2 positie in de landen waar het actief is en in landen waar dit denkt te kunnen bereiken. De focus blijft liggen op Europa. Dit heeft het bedrijf laten weten in een strategische update getiteld ‘Wavin 2015'.

Opkomende markten in Europa
Wavin wil qua omzet minimaal 2 procent harder groeien dan het gemiddelde in de Europese bouwsector. Wavin denkt dit te kunnen realiseren door zijn sterke aanwezigheid in opkomende markten.

Voor Wavin liggen die markten in Europa. De buizenfabrikant kan bogen op een sterke positie in Centraal- en Oost-Europa. Het bedrijf haalt er circa 30 procent van de totale omzet.

Een stuk ambitieuzer zijn de doelstellingen van Wavin op het gebied van marges. Topman Ten Hove wil weer marges boeken op het niveau van voor de kredietcrisis. Voor het bedrijf als geheel lag de marge in het jaar voor de kredietcrisis op circa 13 procent.

De omzetten in Oost-Europa droegen voor een belangrijk deel bij aan de winstgevendheid. Door zijn vroege aanwezigheid in de regio wist Wavin te profiteren van de bouw-boom daar met marges van 20 procent.

Sindsdien is er veel veranderd. De concurrentie in Oost-Europa is flink toegenomen, de topmarges van weleer zullen niet meer terugkeren. Bij de halfjaarcijfers werd zelfs duidelijk dat de marktdaling in sommige Oost-Europese economieën voortduurde.

Topman Ten Hove denkt daar anders over. Hij denkt veel voordeel te trekken uit de vroege aanwezigheid van de buizenfabrikant in het oosten. Opgeteld bij het innovatieve vermogen en de structurele kostenbesparingen moeten oude marges weer mogelijk zijn.

Wavin heeft de afgelopen jaren het aantal full time medewerkers met ruim 1.600 teruggebracht tot een kleine 7.000 en een totale kostenbesparing van 45 miljoen euro gerealiseerd. Die kostenbesparingen hebben een keerzijde. Wavin is een kleiner bedrijf geworden waar ook een lagere omzet bij hoort.

De kostenbesparingen zijn ook een must om de toenemende prijsdruk en stijgende grondstofkosten te compenseren. Wavin denkt de gestegen grondstofprijzen met een vertraging van 3 tot 6 maanden te kunnen doorberekenen. Vraag is natuurlijk of dat gaat lukken.

Geen marktherstel
Ten Hove ziet de markt op korte termijn niet aantrekken, maar spreekt wel over een nieuwe fase. Zodra de markten weer naar normale niveaus terugkeren denkt Ten Hove daar ten volle van te kunnen profiteren.

Het slechtste lijkt inderdaad achter de rug. Na negen kwartalen van omzetdalingen wist Wavin in het tweede kwartaal 2010 eindelijk weer omzetgroei te halen. Wavin profiteert van een verdere vervanging van traditionele materialen door kunststof.

Verder is het sterk in oplossingen om efficiënter met energie om te gaan en levert het oplossingen op het gebied van watermanagement. Allemaal activiteiten die toekomst hebben zou je zeggen.

Maar meer vraag impliceert niet automatisch ook meer winst. Van margeherstel was bij de halfjaarcijfers dan ook geen sprake. De op zich interessante activiteiten van Wavin hebben niet kunnen voorkomen dat het bedrijf door een wel heel diep dal is gegaan. En ook op deze terreinen neemt de concurrentie zienderogen toe.

Forse ambities zijn er om toe te juichen. Maar de doelstellingen van Wavin verdienen een kritische blik van beleggers.
Geen nieuwe winstverwachting  
Wijzigingen in de winstprognose heeft Wavin tijdens de strategie update niet gemaakt. Na een erg bescheiden winstje over 2009 denkt het bedrijf dit jaar beter voor de dag te komen. Dat moet dan wel van de tweede jaarhelft komen. Over de eerste zes maanden van dit jaar kwam de onderneming niet verder dan een break-even resultaat (verlies van 1 cent per aandeel).

De resultaten stonden met name onder druk door hoge financieringslasten. De uiteindelijke hoogte van de te betalen rente is afhankelijk van de verhouding tussen nettoschuld en het operationele jaarresultaat, de zogenoemde leverage ratio.

Aan het einde van het tweede kwartaal bedroeg de leverage 2,95. Ten Hove streeft naar een leverage ratio van 2,0. Voor schuldreductie moet wel winst worden gemaakt. Bovendien wil Wavin ook zijn marktposities versterken wat geld kost.

Beleggers waarderen niettemin de ambitie van Ten Hove. Bij een AEX die 1 procent prijsgeeft, noteert het aandeel Wavin ruim 3 procent in de plus.




Gerelateerde artikelen