VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML komt nog steeds handen tekort om groeiende vraag aan te kunnen

Chipmachinebouwer ASML is nog steeds stevig op weg naar een recordomzet dit jaar. De vraag naar (gebruikte) machines blijft toenemen. Ook volgend jaar wordt groei verwacht, maar de vooruitzichten zijn wat zuiniger.

Eén van de beste kwartalen ooit, ASML’s financieel directeur Peter Wennink staat er stralend bij als de cijfers over het derde kwartaal toelicht.

De chipmachinebouwer uit Veldhoven behaalde in het derde kwartaal een nettowinst van 269 mln euro op een omzet van euro 1,18 mrd.

Wennink bevestigde nog maar eens dat ASML op een historische omzet gaat uitkomen van 4,3 miljard euro, 13 procent meer dan in het vorige recordjaar 2007.

Indrukwekkende resultaten, zoals verwacht eigenlijk. Verrassender zijn de verwachtingen. ASML ziet kwartaal op kwartaal de vraag naar zijn machines stijgen en die trend zet door in het vierde kwartaal. 

Het orderboek van ASML: Totale waarde blijft stijgen, vooral meer vraag naar opgelapte modellen 
Datum Nieuwe machines besteld Oude machines Waarde nieuwe orders (mrd €) Totaal orderboek (mrd €)
28 mrt 33 17 1,004 2,17
27 juni  48 11 1,179 2,401
26 sept. 42 18 1,297 2,693

De markt hield eerder rekening met een teruggang in het orderboek voor het vierde kwartaal. Aanleiding daartoe waren gemengde berichten uit de chipindustrie. Ondanks de stijgende vraag naar chips moest halfgeleidergigant Samsung een winstwaarschuwing afgeven. 

Die andere moloch, Intel, schroefde eind augustus de omzetverwachting terug –uit vannacht gepresenteerde resultaten blijkt Intel weer iets op te veren.

Minder nieuwe machines, prijsdruk
ASML constateert dat de vraag pc’s minder hard stijgt en de prijs van chips daalt, maar lijkt er weinig last van te hebben. “Onze klanten zijn erg winstgevend en genereren hoge kasstromen,” zegt financieel directeur Wennink. “Ze hebben cash, ze zijn winstgevend en ze zullen moeten investeren.”

Toch valt op dat klanten wat zuiniger omgaan met hun centen. ASML verkocht in het derde kwartaal veel minder nieuwe machines maar lapte wel meer oudere machines op. Dat laatste levert beduidend minder op.

Maar ook de gemiddelde prijs van de verkochte nieuwe modellen is gedaald, van dik 25 miljoen vorig kwartaal naar 24,1 miljoen nu.

Vooruitblik 2011 leunt op huidige orderstroom
Volgend jaar verwacht ASML het huidige omzetrecord te verbeteren, met dank vooral aan de huidige orderstroom.

Van de 2,7 miljard euro aan orders die ASML dit kwartaal heeft binnen gekregen wordt de helft pas volgend jaar verscheept. Dankzij een orderboek op recordhoogte draaien de verkopen dus door in Veldhoven.

Maar of klanten ook volgend jaar weer meer orders blijven plaatsen is onzeker. Continue groei bewerkstelligen is topsport.

ASML loopt duidelijk tegen de grenzen van de eigen capaciteit aan. Het bedrijf huurt aan de lopende band (flexibel) personeel in maar krijgt het toch niet voor elkaar de eigen machines op tijd te leveren. Bestellingen worden met weken vertraging verscheept.

Het gaat interessant worden om te zien hoe ASML om zal gaan met het eigen stormachtige succes.




Gerelateerde artikelen