VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 oktober 2010

Kabelaar Draka mogelijk in de verkoop

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Draka staat mogelijk in de etalage. Grootaandeelhouder Flint Beheer zou een zakenbank in de arm hebben genomen om te kijken of er koopgegadigden zijn. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Flint Beheer, het investeringsvehikel van de familie Fentener van Vlissingen, bezit een belang van 43,9 procent in de Amsterdamse kabelfabrikant.

Meerdere bronnen van het Financieele Dagblad bevestigen dat Flint zakenbank Lazard in de arm heeft genomen om met geïnteresseerde partijen te spreken. Zo zouden er al gesprekken zijn gevoerd met de Franse concurrent van Draka Nexans.

Ook zou met het Italiaanse Prysmian zijn gesproken, maar de Italianen ontkennen dat. Vorig jaar mislukte fusiegesprekken tussen Draka en Prysmian. De exacte reden waarom een samengaan niet doorging is nooit openbaar gemaakt.

Grote kans dat de prijs een obstakel bleek. De fusie zou door middel van een aandelenruil tot stand hebben moeten komen. Het was toen nog maar de vraag of er voor Draka aandeelhouders een premie in had gezeten.

De huidige geruchten zouden wel op een premie kunnen wijzen. Mocht het Flint lukken zijn belang te verkopen dan zal de nieuwe eigenaar verplicht zijn een bod op het gehele bedrijf te doen. Deze verplichting geldt al indien een partij 30 procent of meer in een beursfonds verkrijgt.

Volgens de bronnen van Het Financieele Dagblad zou Flint akkoord gaan met een prijs van 17 tot 18 euro per aandeel. Dat impliceert een premie van circa 25 procent op de slotkoers van de dag voor het gerucht. Opvallend is wel dat de koers van Draka al enige tijd bij relatief hoge volumes de weg omhoog heeft ingeslagen.

Overigens meldt dezelfde krant dat Nexans niet verder zou willen gaan dan 15 euro per aandeel, deels in cash, deels in aandelen.

Consolidatie
Een overname van Draka zou op zich wel logisch zijn. De kabelmarkt consolideert vanwege stevige overcapaciteit en Draka is eigenlijk een te kleine speler om op termijn alleen verder te gaan. De sector heeft zwaar te lijden gehad onder de economische crisis, maar ook hier lijkt het ergste achter de rug. Draka leed vorig jaar een verlies van 18,9 miljoen euro.

Dat kwam door een forse herstructureringslast van 66,5 miljoen euro. Geschoond voor deze last zag Draka de nettowinst vorig jaar met 42 procent dalen tot 48,3 miljoen, gelijk aan 1,01 euro per aandeel. Deze herstructurering dient dit jaar voor een kostenbesparing van 30 miljoen euro te zorgen.

Een overname door Nexans of Prysmian biedt ruimte voor verdere kostenbesparingen omdat de bedrijven behoorlijk op elkaar lijken, zowel qua activiteiten als geografische aanwezigheid.

Het is allemaal wat prematuur en geen van de partijen wil op de geruchten in gaan. Nu de nodige informatie lijkt te zijn uitgelekt zal Draka toch snel met een persbericht naar buiten moeten komen lijkt ons.

Beleggers hebben al vast een volgend voorschot genomen op een mogelijke overname. Het aandeel noteert bijna 10 procent hoger rond de euro 15, de mogelijke prijs van Nexans.


Gerelateerde artikelen

Uitkoopprocedure Draka: prijs per aandeel naar euro 18,53
22-12-2011

De resterende aandeelhouders Draka moeten 18,53 euro ontvangen voor hu…

Lees verder

Grootaandeelhouder weigert uitleg in vergadering Draka
26-01-2011

Grootaandeelhouder Flint is tevreden met de overgang van Draka in Italiaans…

Lees verder

Draka voert druk verder op en bevestigt steun voor Prysmian-bod
06-01-2011

Draka wil graag in Italiaanse handen overgaan. De kabelfabrikant heeft haar…

Lees verder

Xinmao trekt zich terug uit overnamestrijd om kabelaar Draka
06-01-2011

Het Chinese Ximao gaat geen officieel bod uitbrengen op kabelfabrikant Drak…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}